Akurat na Święta Wielkanocne .
Czas : 15 minut + 30 minut
macerowanie kiełbasek
Składniki :
8 białych kiełbas –sparzonych
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
Wymieszać sos sojowy z miodem i
1 łyżką oleju .Natrzeć przestudzone kiełbaski i zostawić na 30 minut .Na
patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z łyżką oleju .Włożyć kiełbaski .Na małym gazie opiekać
przewracając ( uwaga by nie dopuścić do przypalenia ) przez 10 minut .Podawać
na ciepło z chrzanem, sosem tatarskim , ćwikłą .
Tak przyrządzona biała kiełbasa
zyskuje specyficzny ,, przydymiony „
smak karmelu wzmocniony sosem sojowym .
Jeśli kiełbasek ma być więcej
można ułożyć je w brytfance i zapiec w
piekarniku .Ja robię to na patelni bo potrzebuję mało tyle co na 2-3 porcje .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz