czwartek, 12 kwietnia 2012

Gołąbki w sosie koperkowym


Gołąbki nie zawsze muszą być w sosie pomidorowym.


SKŁADNIKI:


1 główka kapusty

 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )

 2 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )

 3-4 usmażone na złoto cebule ( pokrojone drobno )

 1 pęczek usiekanego koperku

3 jajka

 sól

 pieprz mielony

 maggi w płynie

 1 łyżki masła

 200 mll słodkiej śmietanki

 2 łyżki mąka do zagęszczenia sosu


Mięso wyrobić z ryżem , cebulą , koperkiem , jajkami i przyprawami .


Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście , jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści ( z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30 gołąbków ).



Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu .  


Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.


Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać wodą .Dusić 45 minut .



W osobnym rondelku rozpuścić masło, wsypać pokrojony koperek i chwilę smażyć mieszając .Dodać mąkę .Zamieszać Wlać śmietankę i ½ litra wywaru z gotowania gołąbków .

Brak komentarzy: