sobota, 28 kwietnia 2012

Krem z kalafiora do popijania


Często robię taki krem do popicia dań z kalafiora ( i nie tylko )



 

Czas : 30 minut

Składniki :
1 szklanka różyczek kalafiora
2 szklanki wody
½ szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
1/2 pęczka  usiekanego koperku
sól
szczypta utartej gałki muszkatołowej
2 łyżki mąki
przyprawa typu Delikat ( Vegeta, Ziarenka Smaku, Jarzynka , Kucharek- co kto używa )

Kalafior zalać lekko osoloną wodą i gotować 20 minut. W drugim garnuszku rozpuścić masło , wsypać mąkę , wymieszać . Dodać koper , śmietankę , wywar z gotowania kalafiora. Mieszając zagotować dodając szczyptę Delikatu .Przelać do malaksera , dołożyć kalafior i zmiksować. Doprawić do smaku .
Można podać do Kruchej tarty z kalafiorem .
Oczywiście zupę można zrobić wcześniej i podgrzać przed podaniem.

Brak komentarzy: