niedziela, 8 kwietnia 2012

Mazurek czekoladowo-wiśniowy na kruchym cieście


Tradycyjne ciasto Wielkanocne.


Czas :1,5 godziny .

Składniki :

1 ¾ szklanki mąki
½ kostki miękkiego masła
¾ szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 czekolady
konfitura wiśniowa
ozdoby z marcepanu lub lukru
kolorowe wiórki kokosowe
kandyzowane owoce
ozdoby z czekolady
pisaki do ciast

Mąkę zmieszać z cukrem . Dodać żółtka , śmietanę i zimne  masło pokrojone w wiórki. Nożem usiekać ciasto starając się zrobić to jak najszybciej .Foremkę( wielkości tortownicy ) do pieczenia wysmarować masłem .Od ciasta odciąć 1/3 .Większą częścią wykleić foremkę . Z mniejszej zrobić wałeczek i obkleić nim brzegi foremki .Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasto przez 35-40 minut aż się zrobi złote. Wyjąć ostudzić . Roztopić czekoladę dodając do niej łyżkę wody .Środek mazurka posmarować konfiturą . Wylać na nią ciepłą czekoladę .Przykleić ozdoby. Posypać wiórkami .Dokończyć dekorowanie pisakami do ciast .dekoracji. 

Brak komentarzy: