Tradycyjne ciasto Wielkanocne.
Czas :1,5 godziny .
Składniki :
1 ¾ szklanki mąki
½ kostki miękkiego masła
¾ szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 czekolady
konfitura wiśniowa
ozdoby z marcepanu lub lukru
kolorowe wiórki kokosowe
kandyzowane owoce
ozdoby z czekolady
pisaki do ciast
Mąkę zmieszać z cukrem . Dodać
żółtka , śmietanę i zimne masło
pokrojone w wiórki. Nożem usiekać ciasto starając się zrobić to jak najszybciej
.Foremkę( wielkości tortownicy ) do pieczenia wysmarować masłem .Od ciasta
odciąć 1/3 .Większą częścią wykleić foremkę . Z mniejszej zrobić wałeczek i
obkleić nim brzegi foremki .Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasto przez
35-40 minut aż się zrobi złote. Wyjąć ostudzić . Roztopić czekoladę dodając do
niej łyżkę wody .Środek mazurka posmarować konfiturą . Wylać na nią ciepłą
czekoladę .Przykleić ozdoby. Posypać wiórkami .Dokończyć dekorowanie pisakami
do ciast .dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz