poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Pascha wg Buni


Tradycyjna potrawa na Wielkanoc . Trochę pracochłonna ale warto bo smaczna .


Czas : 24 godziny

Składniki :

20 dag białego sera kremowego tłustego
2 łyżki masła
4 łyżki kwaśnej śmietany ( czubatych )
4 pełne łyżki cukru pudru
3 łyżki miodu płynnego
1/2 łyżeczki Przyprawy Skórka pomarańczowa ( Kotanyi )
2 łyżeczki Przyprawa do sernika i mas serowych Kotanyi ( lub 1/2 Cukru z prawdziwą wanilią )
1 kieliszek alkoholu ( rum , pomarańczówka cytrynówka - ja dałam cytrynówkę )
1/2 szklanki rodzynek
6 moreli suszonych
6 daktyli suszonych

Zagotować 1 /2 szklanki wody z 2 łyżkami miodu i alkoholem. Zalać bakalie i zostawić na kilka godzin by namokły .Roztopić masło i ostudzić . Zmiksować w malakserze ser , śmietanę, masło, 1 łyżkę miodu , skórkę pomarańczową, przyprawę do sernika .Odcedzić bakalie . Pokroić drobno daktyle po usunięciu pestek i morele .Wymieszać masę serowa z bakaliami . Dziurawą doniczkę lub jeszcze lepiej nie duże sitko wyłożyć gazą jałową .




Wyłożyć masę serową na gazę .

  


Zawinąć boki gazy do środka tak by zakryły wierzch . Położyć na wierzch talerzyk ( dopasowany wielkością ) i obciążyć go. Sitko postawić na kamionce i wstawić na 24 godziny do lodówki .
Wyjąć . Odkryć gazę .Wyłożyć paschę na talerzyk. 


Udekorować paseczkami skórki pomarańczowej , kawałkami pomarańczy , jadalnymi kwiatami  - lub innymi ozdobami. Podawać schłodzoną .

Brak komentarzy: