Tradycyjna
potrawa na Wielkanoc . Trochę pracochłonna ale warto bo smaczna .
Czas
: 24 godziny
Składniki
:
20
dag białego sera kremowego tłustego
2
łyżki masła
4
łyżki kwaśnej śmietany ( czubatych )
4
pełne łyżki cukru pudru
3
łyżki miodu płynnego
1/2
łyżeczki Przyprawy Skórka pomarańczowa ( Kotanyi )
2
łyżeczki Przyprawa do sernika i mas serowych Kotanyi ( lub 1/2 Cukru z
prawdziwą wanilią )
1
kieliszek alkoholu ( rum , pomarańczówka cytrynówka - ja dałam cytrynówkę )
1/2
szklanki rodzynek
6
moreli suszonych
6
daktyli suszonych
Zagotować
1 /2 szklanki wody z 2 łyżkami miodu i alkoholem. Zalać bakalie i zostawić na
kilka godzin by namokły .Roztopić masło i ostudzić . Zmiksować w malakserze ser
, śmietanę, masło, 1 łyżkę miodu , skórkę pomarańczową, przyprawę do sernika
.Odcedzić bakalie . Pokroić drobno daktyle po usunięciu pestek i morele
.Wymieszać masę serowa z bakaliami . Dziurawą doniczkę lub jeszcze lepiej nie
duże sitko wyłożyć gazą jałową .
Wyłożyć masę serową na gazę .
Zawinąć boki gazy
do środka tak by zakryły wierzch . Położyć na wierzch talerzyk ( dopasowany
wielkością ) i obciążyć go. Sitko postawić na kamionce i wstawić na 24 godziny
do lodówki .
Wyjąć
. Odkryć gazę .Wyłożyć paschę na talerzyk.
Udekorować paseczkami skórki pomarańczowej
, kawałkami pomarańczy , jadalnymi kwiatami - lub innymi ozdobami. Podawać schłodzoną .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz