Trochę inna wersja schabu
pieczonego w całości .
Czas :2 godziny
Składniki :
4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
½ szklanki ketchupu pikantnego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka curry
1 papryki mielonej
½ łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżki majeranku
2 mini kostki czosnkowe Knorra
¼ kostki smalcu
3 cebule
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
Z oleju i przypraw zrobić pastę
przyprawową i natrzeć schab. Włożyć do szczelnego pojemnika i trzymać w lodówce
12 godzin .Na patelni rozgrzać smalec .Mięso wyjąć z marynaty ( zetrzeć jej
nadmiar ) i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron . Ułożyć w garnku o grubym
dnie ( jeśli trzeba przekroić mięso na 2 kawałki tak by leżały na dnie ).
Obłożyć pokrojoną na kawałki cebulą . Włożyć ziele angielskie i liście laurowe.
Zalać wodą tak by zakrywała mięso na 2 cm . Przykryć garnek tak by była mała szpara
.Dusić aż woda odparuje , mięso będzie rumiane i miękkie, a w garnku pozostanie
ok. 1 szklanki brunatnego , sosu. Wyjąć mięso i przed krojeniem ostudzić . Sos
przetrzeć przez sito ( można potem zaprawić śmietaną ) .Jeśli mięso ma być na
ciepło podgrzewać pokrojone w sosie .Jeśli na zimno sos zamrozić – będzie do
kopytek .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz