niedziela, 8 kwietnia 2012

Schab duszony w czubricy


Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami .




Czas : 2,5 godziny + 12 godzin macerowanie mięsa



Składniki :



1.5 kg schabu bez kości

1/2  szklanki  oleju

2 łyżki smalcu

1 pełna łyżeczka miodu

2 łyżki przyprawy ,, Czerwona czubrica " ( suszona czubrica, sól, papryka słodka , suszony czosnek )

4 cebule



Zrobić pastę przyprawową z oleju ,  miodu ,przyprawy z czubricą . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .



Rozgrzać w garnku o grubym dnie smalec i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojone cebule  i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek.

Doprawić do smaku czubricą .



Podałam z Puddingiem ziołowym ( owsianym inspirowanym kuchnią staro angielską wg Jane Austen )





Brak komentarzy: