Eksperymentuję z pieczeniem
mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed
wiekami .
Czas : 2,5 godziny + 12 godzin
macerowanie mięsa
Składniki :
1/2 szklanki oleju
2 łyżki smalcu
1 pełna łyżeczka miodu
2 łyżki przyprawy ,, Czerwona
czubrica " ( suszona czubrica, sól, papryka słodka , suszony czosnek )
4 cebule
Zrobić pastę przyprawową z
oleju , miodu ,przyprawy z czubricą .
Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w
lodówce na 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .
Rozgrzać w garnku o grubym dnie
smalec i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojone cebule i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na
średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek.
Doprawić do smaku czubricą .
Podałam z Puddingiem ziołowym (
owsianym inspirowanym kuchnią staro angielską wg Jane Austen )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz