wtorek, 24 kwietnia 2012

Szynka w sosie chrzanowo-koperkowym


Mięso piekę zawsze w większej porcji niż jest mi to potrzebne na obiad. Raz, że mięso pieczone w małych kawałkach jest suche. Dwa - jak już mam upieczone mięso dzielę je na porcje i mrożę ( na obiady i do chleba ). Trzy: mogę mięso podawać w różnych wersjach - nie jesteśmy skazani na monotonię .





Czas : 1,5 godziny + marynowanie

Składniki :

4  plastry upieczonego mięsa od szynki *
1/2 szklanki słodkiej 18 % śmietanki
1  łyżka mąki
2 łyżka masła
1 szklanka wywaru warzywnego ( może być z kostki rosołowej)
2 łyżki tartego chrzanu
4 łyżki pokrojonego koperku
sok z cytryny
szczypta cukru
W rondelku rozpuścić masło. Wsypać koper i mieszając chwilę smażyć . Dodać mąkę i wymieszać.

Rozprowadzić śmietanką zmieszaną z chłodnym bulionem cały czas mieszając .

Dodać chrzan. Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny i cukru.


Mięso podgrzewamy albo bezpośrednio w sosie albo na patelni podlewając kilkoma łyżkami wywaru warzywnego.

* mięso ( np. 1,5 kg) pieczemy po uprzednim natarciu pasta  przyprawową (2 łyżki oleju, 2 łyżeczki papryki mielonej, 1 łyżka majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego)

Brak komentarzy: