środa, 25 kwietnia 2012

Mielone z chrzanem podduszane


Kto nie lubi mielonych ? Tak myślałam - wszyscy lubią .A zastanawialiście sie kiedyś ile jest ich odmian ? Klasyczny w bułce tartej , hamburger , chicken burger , kebab itp. itd.
Z grilla, duszone, smażone, z sosem i bez. A przecież jeszcze można upiec klops. Nadziać jakimś farszem , wymieszać masę z dodatkami. Chyba nigdy nie skończą się pomysły na mielone.



Czas : 1 godzina
Składniki:
20 dag mięsa mielonego wieprzowego
1/2 dużej cebuli
1 jajko
2 czubate łyżki bułki tartej
sól
pieprz mielony
mąka
maggi w płynie
4 łyżeczki chrzanu tartego
olej z pestek winogron do smażenia
2 łyżki masła
Pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na łyżce oleju .
Mięso wymieszać z bułką tartą , jajkiem , podsmażoną cebulką . 

Doprawić solą , pieprzem , maggi. Wymieszać dokładnie. 

Odstawić na pół godziny do lodówki.
Moczyć ręce w zimnej wodzie* i formować placuszki . Na środek każdego nałożyć łyżeczkę tartego chrzanu . 

Zakryć mięsem i uformować kotlet .

Obtoczyć kotlety w mące strzepując jej nadmiar .

Smażyć na rumiano na oleju. 

Zdjąć z patelni i przełożyć do garnuszka . Dodać masło i kilka łyżek wody . Przykryć i dusić by doszły w środku. 

* takie ułatwienie -mięso mniej się klei do dłoni

1 komentarz:

CherryPlum pisze...

Zdecydowanie dobry pomysł z tym chrzanem :) uwielbiam jego dodatek do mięs