Czas : 1 godzina
Składniki :
1 opakowanie Żurku (
Winiary lub Knorr - do kupienia na ,,
polskich ,, półkach w Tesco lub ,,
funciaku ,, )
30 dag mięsa
mielonego z indyka ( British Turkey Mince )
4 średnie ziemniaki
1/2 średni patat (sweet
potatoes ) - dodałam bo miałam trochę małe ziemniaki , a był w domu
1 średni pasternak (parsnip
)- normalnie używam pietruszkę ( korzeń )
1 marchew duża
1 cebula biała
1 łyżka oleju
(cooking oil - nie mam pojęcia jaki- chyba słonecznikowy )
1 łyżka masła (
użyłam Lurpak spreadable )
1/2 szklanki śmietany ( dałam Fresh british Soured cream )
majeranek do smaku (
marjoram )
pieprz czarny mielony
do smaku ( black pepper powder )
1/4 kostki Oxo do
drobiu ( Oxo chicken ) - lub inna przyprawa ( vegeta , maggi,
sól-pieprz-papryka )
1 kiełbasa myśliwska
Sokołów ( lub inna polska - tą kupiono w litewskim sklepie - ,, Polish sausage Hunting ,,)
natka pietruszki (
parsley - kupiłam w doniczce na stoisku z ziołami w Tesco )
750 mll wody
Obrać ziemniaki ,
patat , marchew i cebulę .Pokroić - ziemniaki , patat i marchew w kostkę ,
cebulę w drobne paseczki, a pasternak utrzeć na grubych oczkach tarki
jarzynowej ) . W garnku rozgrzać olej z masłem i zeszklić cebulę . Wlać wodę .
Dołożyć ziemniaki , patat i marchew. Zagotować .Mięso wymieszać z rozkruszoną
przyprawą Oxo i 2 łyżkami drobno pokrojonej natki pietruszki .Uformować małe
kulki ( mnie wyszło ok 50 szt ) .Wrzucać mięso na gotujący wywar i gotować
wszystko razem ok. 30 minut. W trakcie gotowania wrzucić drobno pokrojoną kiełbasę
.Zupę rozrobić z 1 szklanką zimnej wody
i wlać do zupy ( daję więcej wody bo w trakcie gotowania część się wygotowała a
to , że żurek będzie delikatniejszy nie zaszkodzi ). Gotować 10 minut. Śmietanę
zmieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy - wlać do garnka i już nie gotować
. Doprawić zupę majerankiem , pieprzem
.Podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki ( ja dodałam trochę pokrojonego
drobnego szczypiorku bo natka mi się skończyła - a szczypiorek był - nie
zmienia smaku - można użyć ).
W zasadzie wiele
smakowo się nie różni od tego prostego żurku jaki gotuję w domu . Trochę
musiałam eksperymentować - ale wnuki wyprosiły polską zupkę .
Tym którzy są w
podobnej sytuacji ( to znaczy siedzą po za krajem , a mają ochotę na coś swojskiego )
podpowiadam jakich produktów mogą użyć .Podstawowych typu marchew , ziemniaki ,
cebula podaję po ,, naszemu ,, bo każdy na oko rozpozna na półce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz