sobota, 31 marca 2012

Aple pie - Ciasto jabłkowe


Apple pie .
W zasadzie bardziej zapiekanka z jabłkami niż ciasto . Nasza szarlotka zdecydowanie lepsza. Podawane jako deser na gorąco z dodatkiem lodów. Ku mojemu zdziwieniu nie dodaje się do smaku cynamonu , który nam nieodparcie kojarzy się z zapachem ciasta z jabłkami .



Czas : ok. 1 godziny

Składniki :1/2 kostki masła
                   1 szklanka mąki
                   3 łyżki mleka
                  1 jajko
                  3 łyżki cukru
                  1 żółtko
                  3 duże jabłka
                  3 czubate łyżki cukru brązowego

Masło usiekać z mąką nożem . Jajko roztrzepać z mlekiem i 3 łyżkami zwykłego cukru .Wlać do mąki z masłem i wyrobić na gładkie ciasto . Gdy już będzie odstawać od rąk zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Jabłka obrać , pokroić w cząstki , zasypać brązowym cukrem i dusić aż będą pół miękkie. Zlać sok. ½ ciasta rozwałkować i wykleić nim spód i brzegi foremki do pieczenia . Ciasto nakłuć widelcem . Wyłożyć odsączone jabłka. Rozwałkować resztę ciasta i przykryć nim jabłka. Brzegi docisnąć do siebie tak by spód skleił się z górą . Nożem odciąć nadmiar ciasta z brzegów . Posmarować ciasto z wierzchu rozmąconym żółtkiem . Wstawić do gorącego piekarnika i piec aż ciasto będzie złote ( ok. 30 minut ) i chrupiące .
Z resztek ciasta można  upiec ciasteczka z dżemem w foremkach do mufinek .

Brak komentarzy: