Apple pie .
W zasadzie bardziej zapiekanka
z jabłkami niż ciasto . Nasza szarlotka zdecydowanie lepsza. Podawane jako
deser na gorąco z dodatkiem lodów. Ku mojemu zdziwieniu nie dodaje się do smaku
cynamonu , który nam nieodparcie kojarzy się z zapachem ciasta z jabłkami .
Czas : ok. 1 godziny
Składniki :1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
3 łyżki mleka
1 jajko
3 łyżki cukru
1 żółtko
3 duże jabłka
3 czubate łyżki cukru
brązowego
Masło usiekać z mąką nożem .
Jajko roztrzepać z mlekiem i 3 łyżkami zwykłego cukru .Wlać do mąki z masłem i
wyrobić na gładkie ciasto . Gdy już będzie odstawać od rąk zawinąć w folię
spożywczą i włożyć do lodówki. Jabłka obrać , pokroić w cząstki , zasypać
brązowym cukrem i dusić aż będą pół miękkie. Zlać sok. ½ ciasta rozwałkować i
wykleić nim spód i brzegi foremki do pieczenia . Ciasto nakłuć widelcem .
Wyłożyć odsączone jabłka. Rozwałkować resztę ciasta i przykryć nim jabłka.
Brzegi docisnąć do siebie tak by spód skleił się z górą . Nożem odciąć nadmiar
ciasta z brzegów . Posmarować ciasto z wierzchu rozmąconym żółtkiem . Wstawić
do gorącego piekarnika i piec aż ciasto będzie złote ( ok. 30 minut ) i
chrupiące .
Z resztek ciasta można upiec ciasteczka z dżemem w foremkach do
mufinek .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz