niedziela, 20 maja 2012

Biała kiełbasa z rodzynkami


Pachnąca kiełbasa podduszona z rodzynkami w pikantnym sosie  .


Czas : 30 minut

Składniki :

4 cienkie białe kiełbaski surowe
1/2 szklanki  wywaru z parzenia kiełbasek
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 cebula
pieprz
1/2 szklanki rodzynek
mielona papryka
1 łyżka kwaśnego dżemu agrestowego ( lub chetneyu agrestowo-cebulowego )
1/4 szklanki  śmietanki słodkiej

Kiełbaski parzyć we wrzątku 15 minut. Rodzynki zalać wrzącą wodą i zostawić na 15 minut Wyjąć . Cebulę pokroić w cienkie pół plasterki i zrumienić na oleju. Dodać masło . Obsmażyć kiełbaski na rumiano ze wszystkich stron . Dołożyć odsączone rodzynki , dżem ( lub chetney ) , wlać wywar i dusić na małym gazie aż sos zrobi się gładki. Dolać śmietankę . Doprawić sos do smaku pieprzem  , papryką .


Podałam z ziemniakami z wody i sałatą .



Brak komentarzy: