sobota, 19 maja 2012

Bulion z koniny z ziemniakami


Chyba obecnie nie jest to popularna zupa . A pamiętam jak u mnie w domu robiło się potrawy z koniny bardzo często. Mięso końskie jest jednym z bardziej szlachetnych gatunków .Bulion ugotowany z koniny ma lekko słodkawy smak - szczególnie gdy jest wzmocniony dużą ilością warzyw .Najlepszy jest na kawałku końskiego rosbefu ale, że w sprzedaży jest u mnie tylko czyste mięso bez kości tzw. zrazówka lub polędwica więc nie mam wyboru.

Czas : ok. 3.5 godzin

Składniki :

0,5 kg koniny tzw. zrazówki
1/2 cebuli
4 marchewki
1/2  pietruszki
1/8 selera
½ pora
1 gałązka lubczyku
2 gałązki natki pietruszki
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki soli
maggi  w płynie                    
1 łyżka usiekanej natki pietruszki  
5 szklanek wody
czarny pieprz grubo mielony
4 średniej wielkości ugotowane w mundurkach ziemniaki
Mięso umyć i ułożyć w garnku .Oczyścić warzywa- umyć- osuszyć .Rozgrzaćpatelnię i wrzucić na nią cebulę, rozcięty na połówki por i  marchewki . Smażyć na suchej patelni tak by cukier zawarty w warzywach zaczął się karmelizować .Dołożyć do garnka razem z natką pietruszki, lubczykiem , zielem angielskim i liściem laurowym .
Zalać zimna woda . Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować ok. 3 godziny na małym gazie ( bulion ma tylko ,,pyrkać"). Wyjąć z bulionu mięso i warzywa - przecedzić . Doprawić maggi . Jeśli w trakcie gotowania woda za bardzo wyparuje uzupełniać tylko wrzątkiem bo inaczej rosół zmętnieje .Na końcu ma pozostać 1/2 litra bulionu.

* tak jak każdy bulion tak i ten z koniny potrzebuje czasu i tego by gotował się na małym gazie

** nie polecam opalania cebuli i marchewki nad gazem bo lotne wszystkie szkodliwe  ,,brudy" z gazu osiadają na naszych warzywach

*** mięso z bulionu podaję potem w jakimś  sosie

****Nie szumuję rosołu w trakcie gotowania bo ,, szumowiny " to czyste białko - opadną potem na dno albo sie rozpuszczą 

Brak komentarzy: