czwartek, 31 maja 2012

Chutney rabarbarowy z curry

Sezon na rabarbar w pełni to trzeba to wykorzystać. Robię jeden za drugim chetney'e ze wszystkim co się da . Tym razem wersja zbliżona do angielskiej tzn. rabarbar , jabłko, cebula , rodzynki i jako przyprawa dominująca curry - przyprawa która zdominowała kuchnie angielską



Czas : 1-2  godziny:
Składniki:
3 średnie pałki rabarbaru
1 jabłko
2 duże cebule
2/3 szklanki rodzynek sułtanek
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki octu winnego ( jabłkowego )
3 łyżki miodu
2 goździki
1 łyżeczka curry
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżka oleju z pestek winogron


Rabarbar obrać , umyć i pokroić w cienkie plasterki .Cebule i jabłko obrać i pokroić w kostkę  
.Rodzynki namoczyć gorącą wodą ( tak by je zakryła ).
Do garnka włożyć składniki . Wlać wodę i ocet . Dodać miód i goździki. Zagotować. 


Dusić aż rabarbar , rodzynki , jabłko i cebule rozgotują się, a płyny odparują . Dodać olej i curry i dusić jeszcze chwilę ( dusić na raty - ważne by chetney sie dobrze rozgotował i odparował ) . Doprawić do smaku solą i pieprzem. 


Przełożyć do słoiczków- zakręcić  i ostudzić


 .Pasteryzować 15 minut .


*       podawać do zimnych mięs , wędlin, serów
**     chutney podaje sie dobrze schłodzony
***  jeśli chodzi o doprawianie to jeśli ktoś woli mniej kwaskowate może dodać jeszcze   odrobinę cukru - jeśli kwaśne -mniej miodu 

Brak komentarzy: