sobota, 26 maja 2012

Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe


Ciasto-deser akurat na miarę moich możliwości. Nawet eksperymentuję z nim. Tak mi smakuje kruszonka na wierzchu , że postanowiłam sprawdzić co będzie jak część tej kruszonki dam na spód pod owoce . Zaryzykowałam nawet robiąc tą część kakaową.

Czas : 1 godzina
Składniki:
3 małe pałki rabarbaru
1 jabłko
1/2 szklanki rodzynek
2 łyżki drobno krojonej skórki kandyzowanej
15 dag zimnego masła
3/4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
1 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru 
2 łyżeczki cukru karmel-wanilia ( z Młynka )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka kakao
Do miski włożyć składniki na kruszonkę : masło ( odłożyć 1 łyżeczkę  do wysmarowania formy ) , mąkę, płatki,  cukier, proszek do pieczenia, cukier karmel-wanilia. 


Zagnieść dokładnie . Podzielić na dwie części ( 2/3 i 1/3 masy ). Do mniejszej  części dodać kakao i ugnieść. Obie wstawić na kilkanaście minut  zamrażalnika.
Nastawić piekarnik na 180 * C i niech się grzeje.
Rabarbar umyć. Obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki. Jabłko obrać - usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę .Wymieszać rabarbar z jabłkiem , rodzynkami , 3 łyżkami cukru , i bułką tartą ( 2 łyżki ) i zostawić by owoce puściły sok.


Naczynie do zapiekanek lub małą tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą ( 1 łyżka ). Włożyć na spód kakaową część kruszonki, a na nią  owoce . 


Na wierzch dać białą  kruszonkę.
Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 15 minut.
Wyjąć i zostawić do przestudzenia.



1 komentarz:

Marlena pisze...

Wygląda bajecznie pysznie:))Chętnie by zjadła kawałeczek..