poniedziałek, 28 maja 2012

Fasolka zupełnie nie po bretońsku


Obiad w 15 minut ? Czemu nie . A'la gulasz ziemniaczany z fasolką i białą kiełbasą - mało , że zrobiony w szybkowarze to jeszcze z wykorzystaniem pół produktów tzn. fasolki z puszki. Ale za to pycha i szybko co ma duży plus.

Czas: 15 minut
Składniki:
6 średnich ziemniaków
3 białe kiełbasy ( parzone)
1 puszka fasoli ziarnistej w sosie własnym ( 40 dag )
1 puszka drobnej fasolki w sosie pomidorowym ( 40 dag )
kilka listków lubczyku
natka pietruszki
sól
pieprz mielony
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30 %
cukier do smaku
mielona papryka słodka
1/2 szklanki cebulki prażonej

Ziemniaki obrać , umyć , pokroić w kostkę. Ułożyć w szybkowarze. Dołożyć pokrojoną w pół plasterki białą kiełbasę . Zalać 1/2 szklanki wody. Wrzucić lubczyk . Zamknąć szybkowar i gotować od uszczelnienia 5 minut. Cebulkę zalać odrobiną gorącej wody. Otworzyć  szybkowar. Wyjąć lubczyk. Dużą fasolkę odcedzić z zalewy , drobną zostawić w sosie. Dołożyć  obie fasolki, koncentrat i prażoną cebulkę do garnka z ziemniakami . Dusić 5 minut. Doprawić do smaku majerankiem, cukrem, pieprzem i solą . Podawać posypany natką pietruszki.
* tego typu potrawy najsmaczniejsze są gdy się je ugotuje a potem zostawi do ostygnięcia pod przykryciem , a przed podaniem ponownie podgrzeje
** oczywiście wcale nie trzeba robić w szybkowarze - gotujemy wtedy ziemniaki normalnie , odcedzamy, dodajemy kiełbasę , fasolki i cebulkę

2 komentarze:

Natalia pisze...

Uwielbiam fasolkę, więc takie ekspresowe danie na pewno by mi podpasowało

Podglądacz pisze...

Wreszcie mogę napisać ze spokojnym sumieniem BRAWO!!!
"Fasolka po bretońsku" to wymysł PRL-u, a tu proszę...nowość i to pyszna...:)))