poniedziałek, 7 maja 2012

Gołąbki w wersji prawie orientalnej


Gołąbki są  potrawa obecną  nie tylko w naszej kuchni. Robione w tak wielu wersjach – zawsze są pyszne. To jest moja próba na gołąbki ze smakiem orientalnym .



Czas : 2 godziny

Składniki :

12 wierzchnich liści z kapusty białej ( sparzonych przy zdejmowaniu – jak przy normalnych gołąbkach )
25 dag mięsa mielonego drobiowego
10 dag ryżu
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
sól
cukier
1 pasty z trawy cytrynowej ( lub otartej skórki cytryny )
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 szklanka wywaru z gotowania gołąbków
1  Bulionetka drobiowa Knorra ( lub 1 kostka bulionowa  lub inna przyprawa do zup )
1 szklanka gęstego  mleka kokosowego
4 łyżki wiórek kokosowych  
3 łyżki mąki ( płaskie )


Ze sparzonych liści białej kapusty ściąć gruby nerw tak by nie uszkodzić liścia. Ryż  ugotować na sypko  na pół miękko . Mięso , ryż , pieprz , trawę cytrynową , 1 łyżkę wiórek kokosowych , szczyptę soli dokładnie wymieszać . Na każdy liść kłaść  farsz . Zawijać tak jak tradycyjne gołąbki, podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim garnku . W 1,5 litrze  gorącego wody  rozpuścić bulionetkę  i zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny .Zlać wywar z gotowania gołąbków . Zrobić białą zasmażkę z mąki z 3 łyżkami oleju . Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym z mlekiem kokosowym ,Dodać wiórki kokosowe. Doprawić sos trawą cytrynową , szczyptą cukru i soli . 


Podawać z sosem posypane wiórkami marchewki ( surowej ) , zielonej części pora i skórki cytrynowej. 

Brak komentarzy: