Zwykle
wyrzucamy te liście bo wydają nam się łykowate , ciemnie , nie potrzebne. Nic
bardziej błędnego. To marnotrawstwo tak myśleć. Można je pokroić i zrobić z
nich jarzynkę .Można po prostu pokrojone zamrozić i dodawać do zup jarzynowych
.Na pewno nie wyrzucać.
Czas
: 45 minut
Składniki:
4
wierzchnie liście z młodej kapusty ( z wyciętymi grubymi nerwami- z tych będzie
jarzynka)
1/3
szklanki pokrojonego kopru
2
łyżki masła
sok
z cytryny
sól
cukier
1
łyżka mąki
Liście
dobrze umyć. Powycinać grube nerwy.
Liście pociąć w paski szerokie na ok. 5 cm
, a potem w grubszą ,, julienkę".
Włożyć do garnka. Zalać wodą ze szczyptą
soli i cukru . Gotować 45 minut. Odcedzić .
Włożyć ponownie do garnka .Dodać
masło i koper. Dusić kilka minut. Zasypać mąką. Wymieszać i zagotować.
Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem.
*
gotujemy dłużej bo te wierzchnie liście są grubsze
**
można mrozić
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz