niedziela, 13 maja 2012

Jarzynka z wierzchnich liści młodej kapusty

Jarzynka  ugotowana z powodu irytacji- jeśli chcecie wiedzieć na co poczytajcie tu  
Zwykle wyrzucamy te liście bo wydają nam się łykowate , ciemnie , nie potrzebne. Nic bardziej błędnego. To marnotrawstwo tak myśleć. Można je pokroić i zrobić z nich jarzynkę .Można po prostu pokrojone zamrozić i dodawać do zup jarzynowych .Na pewno nie wyrzucać.

Czas : 45 minut
Składniki:
4 wierzchnie liście z młodej kapusty ( z wyciętymi grubymi nerwami- z tych będzie jarzynka)
1/3 szklanki pokrojonego kopru
2 łyżki masła
sok z cytryny
sól
cukier
1 łyżka mąki

Liście dobrze umyć. Powycinać grube nerwy. 


Liście pociąć w paski szerokie na ok. 5 cm , a potem w grubszą ,, julienkę". 


Włożyć do garnka. Zalać wodą ze szczyptą soli i cukru . Gotować 45 minut. Odcedzić . 


Włożyć ponownie do garnka .Dodać masło i koper. Dusić kilka minut. Zasypać mąką. Wymieszać i zagotować.  


Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem.
* gotujemy dłużej bo te wierzchnie liście są grubsze
** można mrozić


Brak komentarzy: