wtorek, 15 maja 2012

Kurczak miodowo-lipowy


Wracam do eksperymentów z doprawianiem wszelkiego rodzaju naparami herbacianymi.

Czas : 1 godzina
Składniki :
1 ćwiartka z kurczaka - duża
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki herbatki ,, Lipa i mód "
2,5 szklanki wody
1 duże jabłko słodko-winne
Zrobić pastę z miodu, pieprzu, soli i 1/2 łyżki oleju. Natrzeć kurczaka i zostawić na 30 minut .Zaparzyć szklanka wody herbatę i parzyć pod przykryciem 5 minut. Przecedzić .
Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło. Smażyć kurczaka na rumiano ( ćwiartka kurczaka przecięta na 2 kawałki ).Przełożyć do garnka , dodać utarte na tarce ( większe oczka ) obrane i pozbawione ogryzka i pestek jabłko .Wlać przecedzony napar herbaciany  + resztę wody i dusić na małym gazie 50 minut przy uchylonej pokrywce by woda odparowywała .
Doprawić sos do smaku ( powinno go zostać ok.3/4 szklanki )
Kurczak jest delikatny w smaku i pięknie pachnie .



Brak komentarzy: