Wracam
do eksperymentów z doprawianiem wszelkiego rodzaju naparami herbacianymi.
Czas
: 1 godzina
Składniki
:
1
ćwiartka z kurczaka - duża
2
łyżki oleju
1
łyżka masła
1/2
łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego
1/2
łyżeczki soli
1 łyżeczka
miodu
2
łyżeczki herbatki ,, Lipa i mód "
2,5
szklanki wody
1
duże jabłko słodko-winne
Zrobić
pastę z miodu, pieprzu, soli i 1/2 łyżki oleju. Natrzeć kurczaka i zostawić na
30 minut .Zaparzyć szklanka wody herbatę i parzyć pod przykryciem 5 minut.
Przecedzić .
Na
patelni rozgrzać resztę oleju i masło. Smażyć kurczaka na rumiano ( ćwiartka
kurczaka przecięta na 2 kawałki ).Przełożyć do garnka , dodać utarte na tarce (
większe oczka ) obrane i pozbawione ogryzka i pestek jabłko .Wlać przecedzony
napar herbaciany + resztę wody i dusić
na małym gazie 50 minut przy uchylonej pokrywce by woda odparowywała .
Doprawić
sos do smaku ( powinno go zostać ok.3/4 szklanki )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz