wtorek, 15 maja 2012

Makaron na cytrusowo-pikantnie


Eksperymentów z nadaniem smaku makaronom ciąg dalszy. Co prawda w sprzedaży jest wiele makaronów w różnym kolorze i teoretycznie o różnych smakach . Ale nie o to mi chodzi. Smaki są mdłe - kolory są mdłe . A mnie chodzi o wyrazistość . Udało się już parę takich smaków uzyskać ( np. Wstążki bordo).

Czas : 30 minut
Składniki :
20 dag makaronu Wstążka karbowana
1 kostka rosołowa drobiowa
1 kostka rosołowa do ryżu, makaronów i ziemniaków
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
biały pieprz mielony
1,5 litra wody



Zagotować wodę z kurkumą, curry  , kostkami rosołowymi . Wrzucić makaron i gotować ok. 10 minut.Odcedzić .Osobno w małym garnuszku roztopić masło. Wcisnąć  sok z cytryny i  sok z pomarańczy. Włożyć skórkę pomarańczową kandyzowaną , skórkę cytrynową  otartą i cukier . 
Zagotować i chwilę trzymać na ogniu. 
Odcedzony makaron przełożyć ponownie do garnka w którym się gotował - wlać sos. Wymieszać potrząsając garnkiem tak by makaron pokrył się tłuszczem. Doprawić do smaku białym pieprzem mielonym.Podawać do dań z parowara ( lub gotowanych na parze ) - gotowanych filetów rybnych, drobiu gotowanego lub samodzielne danie .
Można posypać sporą porcją natki pietruszki.
Wbrew przypuszczeniom makaron wcale nie jest słodki - ma zdecydowanie pikantny smak i cytrusowy aromat.

1 komentarz:

Dusia pisze...

smakowita makaronowa propozycja, niebanalna