Eksperymentów
z nadaniem smaku makaronom ciąg dalszy. Co prawda w sprzedaży jest wiele
makaronów w różnym kolorze i teoretycznie o różnych smakach . Ale nie o to mi
chodzi. Smaki są mdłe - kolory są mdłe . A mnie chodzi o wyrazistość . Udało
się już parę takich smaków uzyskać ( np. Wstążki bordo).
Czas
: 30 minut
Składniki
:
20
dag makaronu Wstążka karbowana
1
kostka rosołowa drobiowa
1
kostka rosołowa do ryżu, makaronów i ziemniaków
1
łyżeczka kurkumy
1
łyżeczka curry
2 łyżki
drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
3
łyżki masła
2
łyżki soku z cytryny
1/4
szklanki soku z pomarańczy
1/2
łyżeczki cukru
1
łyżeczka otartej skórki cytrynowej
biały
pieprz mielony
1,5
litra wody
Zagotować
wodę z kurkumą, curry , kostkami
rosołowymi . Wrzucić makaron i gotować ok. 10 minut.Odcedzić .Osobno w małym
garnuszku roztopić masło. Wcisnąć sok z
cytryny i sok z pomarańczy. Włożyć skórkę
pomarańczową kandyzowaną , skórkę cytrynową
otartą i cukier .
Zagotować i chwilę trzymać na ogniu.
Odcedzony
makaron przełożyć ponownie do garnka w którym się gotował - wlać sos. Wymieszać
potrząsając garnkiem tak by makaron pokrył się tłuszczem. Doprawić do smaku
białym pieprzem mielonym.Podawać
do dań z parowara ( lub gotowanych na parze ) - gotowanych filetów rybnych,
drobiu gotowanego lub samodzielne danie .
Można
posypać sporą porcją natki pietruszki.
Wbrew
przypuszczeniom makaron wcale nie jest słodki - ma zdecydowanie pikantny smak i
cytrusowy aromat.
1 komentarz:
smakowita makaronowa propozycja, niebanalna
Prześlij komentarz