środa, 20 czerwca 2012

Biały krem na wieprzowinie


Można gotować specjalnie- można wykorzystywać wywar z gotowania np. mięsa na sztukamięs wieprzowy. Ja  robię i tak i tak  .Albo  dokładam  kawałek mięsa więcej i gotuję i sztukamięs i zupę lub tylko zupę.

Czas : 1,5 godziny

Składniki:

0,5 kg bardzo chudego mięsa od szynki
2 marchewki
kawałek selera
kawałek korzenia pietruszki
1/3 pora ( biała część )
1/2 cebuli
4 ziemniaki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1  gałązka maggi ogrodowego
natka pietruszki
drobny szczypiorek
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
gałka muszkatołowa
sól
pieprz biały mielony
3 szklanki wody

Obrać i umyć mięso i warzywa . Przypiec na suchej patelni tak by się lekko zrumieniły marchew, por i cebulę  .Warzywa i mięso ułożyć w garnku - dorzucić przyprawy i szczyptę soli .Zalać wodą . Doprowadzić   do wrzenia- zmniejszyć gaz i na małym gotować godzinę pod przykryciem ( gdyby płyn odparował to uzupełnić wrzątkiem).
W czasie kiedy zupa się gotują obrać ziemniaki .Umyć. Pokroić w drobną kostkę .Zalać wodą tak by ledwo je zakrywała , osolić szczypta soli i ugotować. 
Wyjąć mięso i warzywa z wywaru . Przecedzić wywar . Połączyć wywar z gotowania mięsa z ziemniakami i wodą w której się gotowały. Dorzucić seler , korzeń pietruszki , ugotowany por i cebulę . Zmiksować wszystko razem na krem z śmietanką . Doprawić do smaku mielonym białym pieprzem , gałką muszkatołową .
Mięso pokroić w bardzo cienkie plasterki  i dodać do zupy .Podawać posypaną natką pietruszki drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Zupa powinna być gęsta .

1 komentarz:

Smaczna Pyza pisze...

lubię takie treściwe zupy