wtorek, 5 czerwca 2012

Czerwona golonka


Golonka ugotowana a potem obrumieniona i duszona w sosie karmelowo-ketchupowym. Taka trochę udawana wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym .Muszę przyznać , ze eksperyment wyjątkowo udany- wpisuję na stałe do jadłospisu.





Czas : 1 godzina

Składniki:

2 małe golonki ( takie po ok. 35 dag -0,5 kg )
2 marchewki
1 cebula
1 pietruszka
kawałek selera
gałązka lubczyku
kilka gałązek natki pietruszki
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
1 płaska łyżeczka soli
5 szklanek wody
2 łyżki brązowego cukru
1/3 szklanki ketchupu pikantnego
2 łyżeczki sosu chili ( Tao-Tao lub przyprawy chili)
ocet ryżowy do smaku ( lub winny jabłkowy)
pieprz mielony do smaku

Oczyścić i umyć golonki. Obrać warzywa. Na suchej patelni obrumienić cebulę i marchewki. Ułożyć w szybkowarze mięso, warzywa , zioła , listki laurowe i ziele angielskie. 



Wlać wodę . Osolić . Zamknąć szybkowar i gotować 45 minut od uszczelnienia. Wyjąć golonki po otworzeniu  szybkowaru .Wyluzować kości póki golonki są gorące ( nie wyrzucać - przydadzą sie do dekoracyjnego podania).


W garnku o grubym dnie zrobić karmel z cukru. Rozprowadzić 3/4 szklanki wywaru z gotowania golonek mieszając drewniana łyżką . Dodać ketchup , sos chili , łyżkę octu ryżowego ,  pieprz ( ok. płaskiej łyżeczki). Zagotować .Doprawić sos do smaku pieprzem , octem , sosem chili ( lub przyprawą chili ) . Ma być pikantny - słodko-kwaśny. Do sosu włożyć rozłożone na płasko golonki i chwilę dusić przewracając tak by sie dobrze sosem oblepiły i przeszły jego smakiem.


Jeśli chcemy podać dekoracyjnie to wyjmujemy mięso - na talerzu na którym będziemy podawać układamy kość polaną sosem , a wkoło niej formujemy mięso tak by wyglądało tak jak by było przyczepione do kości.
Całość posypać drobno pokrojoną dymką .

* oczywiście to samo można zrobić w normalnym garnku- po prostu gotować golonki odpowiednio długo w większej ilości wody aż mięso będzie odchodzić od kości ( ok. 2 godzin )

Brak komentarzy: