Kupując
rzodkiewkę z reguły wyrzucamy liście . I to jest błąd .Są bardzo smaczne i
można z nich robić jarzynkę, dodawać do zup czy surówek.
Czas:
15 minut
Składniki
:
listki
od 2 pęczków rzodkiewki
2
jajka
3
łyżki masła
sól
pieprz
mielony
garść
pokrojonego koperku
natka
pietruszki
Listki
rzodkiewki umyć , przebrać usuwając uszkodzone lub zwiędnięte .Porwać lub
pokroić tak jak szpinak. Na patelni rozgrzać masło( 1 łyżkę ) i wrzucić listki.
Mieszając smażyć kilka minut , dodać koper .Posolić i posypać pieprzem .Na
drugiej patelni rozpuścić pozostałe masło i usmażyć jajka sadzone .Podawać z
ziemniakami z wody układając sadzone jajko na porcji jarzynki rzodkiewkowej -
posypać natką .
Ja
kładę obok listków przy smażeniu kilka małych rzodkiewek przeciętych na pół
razem z listkami i tak je obsmażam - używam potem do dekorowania jajek na
talerzu .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz