sobota, 23 czerwca 2012

Jajka na rzodkiewkowej jarzynce


Kupując rzodkiewkę z reguły wyrzucamy liście . I to jest błąd .Są bardzo smaczne i można z nich robić jarzynkę, dodawać do zup czy surówek.


Czas: 15 minut

Składniki :

listki od 2 pęczków rzodkiewki
2 jajka
3 łyżki masła
sól
pieprz mielony
garść pokrojonego koperku
natka pietruszki

Listki rzodkiewki umyć , przebrać usuwając uszkodzone lub zwiędnięte .Porwać lub pokroić tak jak szpinak. Na patelni rozgrzać masło( 1 łyżkę ) i wrzucić listki. Mieszając smażyć kilka minut , dodać koper .Posolić i posypać pieprzem .Na drugiej patelni rozpuścić pozostałe masło i usmażyć jajka sadzone .Podawać z ziemniakami z wody układając sadzone jajko na porcji jarzynki rzodkiewkowej - posypać natką .
Ja kładę obok listków przy smażeniu kilka małych rzodkiewek przeciętych na pół razem z listkami i tak je obsmażam - używam potem do dekorowania jajek na talerzu .

Brak komentarzy: