wtorek, 12 czerwca 2012

Jarzynowa z nowalijek


Delikatna zupa z młodych warzyw - tylko w lecie tak smakuje .


Czas : 45 minut

Składniki:

2 pałki z kurczaka ( lub inny nie duży kawałek kurczaka )
10 dag żółtej młodej fasolki
1/2 młodej kalarepki ( dużej )
3 nie duże młode ziemniaki ( po pokrojeniu w kostkę ok. szklanki )
2 młode marchewki
3 duże liście sałaty
4 duże rzodkiewki
1/2 długiego ogórka ( potem w sezonie ogórek gruntowy )
kawałek gałązki maggi ogrodowego
kilka gałązek natki pietruszki
1/2 szklanki pokrojonego kopru
1/4 szklanki pokrojonego szczypiorku z młodą cebulką
3 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
maggi w płynie ( lub inna przyprawa do zup jaką kto używa )
1 łyżeczka masła

Obrać  i umyć warzywa . Pokroić : ziemniaki w kostkę , strąki fasolki przekrawać na pół , marchew i ogórek w grubsze plasterki , rzodkiewki w ćwiartki , sałatę w paseczki, a kalarepkę w słupki . Włożyć kawałki kurczaka i warzywa do garnka . Dołożyć liście maggi ( lubczyku ) i pietruszki . Zalać wodą i posolić 1/2 łyżeczki soli . Dołożyć masło i gotować 40 minut. Jeśli woda za bardzo się wygotowuje to uzupełnić ją gorącą -przegotowaną wodą z czajnika . Wyjąć kurczaka .Obrać od kości , ze skórek i chrząstek i dodać do zupy. Usunąć liście maggi i pietruszki. Wsypać 3/4 kopru . Zamieszać .Gotować 5 minut . Doprawić do smaku .


Podawać posypaną pozostałym koprem i szczypiorem .



Brak komentarzy: