środa, 27 czerwca 2012

Kartoflanka z jabłkiem ( na wędzonce)


Przepis genezę ma w puree ziemniaczano-jabłkowym . Tak mi te puree smakuje , ze chętnie robiła bym go do dań z wieprzowiny ciągle . Dziś zaplanowałam gotowanie kartoflanki ( i to takiej na kawałku wędzonki bo w Szczecinie zimno i zjadło by sie coś konkretnego ).Obrałam ziemniaki , warzywa - przygotowałam przyprawy - spojrzałam w bok i zobaczyłam leżące jabłka . Zrobiło mi sie coś takiego jak w ,,Pomysłowym Dobromirze" --pik, pik - piłeczka . A co by było jak bym dodała jabłko do kartoflanki? Dodałam - przecież otruć się nie otruję . Czekałam aż się ugotuje bardzo niecierpliwie .W końcu doprawiłam .I co tu gadać - sami sobie ugotujcie .Pycha !!!!





Czas : 40 minut

Składniki:

5 średnich ziemniaków
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/3 białej części pora
1 duże jabłko
15 dag wędzonki( boczek, wędzonka bamberska itp.)
gałązka lubczyku
1 łyżeczka przyprawy do zup (typu Jarzynka, Delikat ,kostka bulionowa -co tam kto używa )
natka pietruszki do posypania
dymka lub bardzo drobny szczypiorek do posypania
1/2 szklanki śmietanki słodkiej 18%
pieprz biały mielony
szczypta gałki muszkatołowej
3 szklanki wody

Obrać warzywa . Marchew pokroić w ozdobne krążki* , ziemniaki i jabłko w kostkę , pietruszkę , por , seler przedzielić na 2 kawałki. Ułożyć wędzonkę , warzywa , lubczyk, przyprawy w garnku i zalać wodą . 


Gotować 45 minut. Wyłowić wędzonkę , plasterki marchewki , lubczyk . Łyżką cedzakową odsączyć 1/3 kostek ziemniaków ( i jabłka ) .


Przelać zupę z garnka do malaksera i zmiksować razem ze  śmietanką . 


Wrzucić odłożone ziemniaki, marchewkę i pokrojoną w cienkie nie duże plasterki  wędzonkę . Doprawić do smaku. Podawać posypaną mieszanką natki pietruszki i szczypiorku z kilkoma plasterkami wędzonki na porcję.

* Można sobie ułatwić pracę wkładając marchew do zupy w całości, a pokroić ozdobnie dopiero po ugotowaniu.
** Uważam , ze zupełnie spokojnie można dać 2 jabłka - smak będzie jeszcze ciekawszy 

Brak komentarzy: