Takie
małe oszczędności . Oczywiście z całych ogórków też można by zrobić ale z
reguły robię go przy okazji drążenia ogórków do faszerowania lub duszenia.
Warto by w upały wrzucać do niego po kilka kostek lodu ale ponieważ wlewam
mocno schłodzoną wodę to moim zdaniem zupełnie wystarczy.
Czas
: 5 minut
Składniki:
1
szklanka miąższu i pestek wydrążonych z ogórków ( lub utartych ogórków
4
łyżki pokrojonego koperku
1/2
lodowatej gazowanej wody mineralnej
szczypta
soli
szczypta
cukru
sok
z cytryny do smaku
Wydrążyć
przekrojone ogórki ( lub pokroić 2 średnie gruntowe ogórki ).
Miąższ z ogórków
posypać w miseczce szczypta soli i odstawić by puściły sok. Wrzucić ogórki i
koper do malaksera i zmiksować. Dolać bardzo zimną wodę .
Wymieszać. Doprawić do
smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Podawać
bezpośrednio po zrobieniu - albo przygotować zmiksowanego z koprem ogórka i
trzymać w lodówce a z wodą mineralna łączyć bezpośrednio przed podaniem.
Koktajl
wspaniale orzeźwia w upały.
*
Zrobiłam przy okazji drążenia ogórków na ,,Ogórki duszone w sosie wg Buni"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz