czwartek, 28 czerwca 2012

Koktajl z pestek ogórków


Takie małe oszczędności . Oczywiście z całych ogórków też można by zrobić ale z reguły robię go przy okazji drążenia ogórków do faszerowania lub duszenia. Warto by w upały wrzucać do niego po kilka kostek lodu ale ponieważ wlewam mocno schłodzoną wodę to moim zdaniem zupełnie wystarczy.

Czas : 5 minut

Składniki:

1 szklanka miąższu i pestek wydrążonych z ogórków ( lub utartych ogórków
4 łyżki pokrojonego koperku
1/2 lodowatej gazowanej wody mineralnej
szczypta soli
szczypta cukru
sok z cytryny do smaku

Wydrążyć przekrojone ogórki ( lub pokroić 2 średnie gruntowe ogórki ).


Miąższ z ogórków posypać w miseczce szczypta soli i odstawić by puściły sok. Wrzucić ogórki i koper do malaksera i zmiksować. Dolać bardzo zimną wodę .


Wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Podawać bezpośrednio po zrobieniu - albo przygotować zmiksowanego z koprem ogórka i trzymać w lodówce a z wodą mineralna łączyć bezpośrednio przed podaniem.
Koktajl wspaniale orzeźwia w upały.
* Zrobiłam przy okazji drążenia ogórków na ,,Ogórki duszone w sosie wg Buni"

Brak komentarzy: