sobota, 23 czerwca 2012

Knedle z truskawkami


Sezon truskawkowy w pełni . Jak jeść knedle to właśnie teraz . Co prawda jak to zwykle bywa wszyscy wolą je jeść niż robić – ale co tam , ktoś musi zrobić . Danie pyszne .


Czas :45-60 minut

Składniki :
                 25 dag białego sera
                  10 płaskich łyżek  mąki pszennej + do podsypania
                  1 jajko
                  szczypta soli
                 16 sztuk  truskawek
                  kwaśna śmietana
                  cukier
                 aromat waniliowy
Ser rozdrobnić  . Jajko podzielić na białko i żółtko . Żółtko utrzeć na puch z 4 łyżeczkami cukru. Białko ubić na pianę .Wymieszać ser, aromat, żółtko, pianę z białka , mąkę  , szczyptę soli . Wyrobić ciasto jak na kopytka . Uformować wałek z ciasta. Pokroić na 16  kawałków . Truskawki umyć , oczyścić z szypułek , odsączyć i osuszyć . Na każdy kawałek ciasta kłaść średniej wielkości truskawkę . Formować kulkę . Knedle gotować  na osolonym 1 łyżeczką soli  wrzątku 2-3 minuty   od wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową . Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru posypane pokrojonymi na kawałki pozostałymi truskawkami  .
Można również podawać knedle polewając je masłem z zarumieniona bułką tarta zamiast ze śmietana .

Brak komentarzy: