Sezon truskawkowy w pełni . Jak
jeść knedle to właśnie teraz . Co prawda jak to zwykle bywa wszyscy wolą je
jeść niż robić – ale co tam , ktoś musi zrobić . Danie pyszne .
Czas :45-60 minut
Składniki :
25 dag białego sera
10 płaskich łyżek mąki pszennej + do podsypania
1 jajko
szczypta soli
16 sztuk truskawek
kwaśna śmietana
cukier
aromat waniliowy
Ser rozdrobnić . Jajko podzielić na białko i żółtko . Żółtko
utrzeć na puch z 4 łyżeczkami cukru. Białko ubić na pianę .Wymieszać ser,
aromat, żółtko, pianę z białka , mąkę , szczyptę
soli . Wyrobić ciasto jak na kopytka . Uformować wałek z ciasta. Pokroić na 16 kawałków . Truskawki umyć , oczyścić z
szypułek , odsączyć i osuszyć . Na każdy kawałek ciasta kłaść średniej
wielkości truskawkę . Formować kulkę . Knedle gotować na osolonym 1 łyżeczką soli wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową .
Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru posypane pokrojonymi na kawałki
pozostałymi truskawkami .
Można również podawać knedle
polewając je masłem z zarumieniona bułką tarta zamiast ze śmietana .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz