poniedziałek, 18 czerwca 2012

Kokosowy ryż na szybko


Nie jestem zwolennikiem gotowania ryżu w woreczkach - ale czasem po prostu trzeba sobie ułatwić życie . Co nie znaczy , że ten ryż nie może być smakowity. Potrzebowałam ryżu z nutą kokosowego smaku który by mi się komponował z innymi daniami. A dodatkowo sprawdzam użyteczność mleka kokosowego w proszku .I muszę przyznać , że sprawdza się doskonale.

Czas : 30 minut

Składniki:

1 woreczek ryżu parabolicznego ( 10 dag )
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
2 łyżki natki pietruszki ( a jeszcze lepiej melisy)

Ryż w woreczku zalać w misce zimną wodą i płukać aż woda będzie przejrzysta. Ułożyć w garnku .Zalać litrem wody , osolić ją. Gotować 25 minut. Odcedzić . Rozciąć woreczek. Ryż przesypać do garnka w którym się gotował . Dorzucić masło i mieszać aż sie rozpuści. Dosypać mleczko kokosowe posypując ryż i mieszając intensywnie . Dodać natkę - doprawić solą .Wymieszać . 


* Można nie dodawać natki i podawać na słodko polany np. sokiem malinowym itp.





2 komentarze:

Monika - Twoja Asystentka pisze...

o to ja poproszę na słodko, a skąd Pani wzięła mleko kokosowe w proszku? bo nigdzie nie widziałam.
Pozdrawiam
Monika

Unknown pisze...

Witam- kupiłam w Piotrze i Pawle . Ale widziałam , ze w internetowych sklepach różne rodzaje też są .Fajna sprawa tylko mało wydajne te paczuszki - wolała bym by były większe . Musze kupić więcej na zapas .