niedziela, 17 czerwca 2012

Patriotyczne krewetki


Przeglądając przepisy na krewetki zauważyłam , że często w różnych kuchniach są komponowane z owocami .Pikantne przyprawy i słodycz owoców muszą się doskonale z krewetkami komponować. A czym różnią się nasze owoce od tych południowych ? No właśnie niczym. Truskawki z pieprzem już robiłam . Więc nie długo mi było do eksperymentu.

Czas : 15 minut

Składniki:

6 krewetek black tiger ( średnie)
4 truskawki
1 łyżeczka sosu pikantnego chili ( taki jak do sajgonek)
3 łyżki masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
pieprz biały mielony
papryka słodka mielona
2 łyżki soku z cytryny

Krewetki rozmrozić - osuszyć . Ułożyć w pojemniczku i zalać mieszaniną  oleju, 1 łyżki soku z cytryny, szczypty pieprzu i papryki .Wstawić do lodówki na 15 minut. 


Wyjąć osuszyć.


Truskawki- 2 sztuki pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło. Lekko je posolić . Smażyć na rumiano krewetki ( po 2 minuty z każdej strony ). 


Zdjąć z patelni na talerzyk, a na masło wlać sos chili i wrzucić pokrojone truskawki. zamieszać i ogrzewać kilka sekund.


Wyłożyć truskawki z sosem na talerzyk na to krewetki, posypać pokrojoną natką pietruszki. Obok położyć 2 całe truskawki.
Podawać z grzankami z bagietki.
* Trzeba pamiętać by po zdjęciu krewetek z patelni sos truskawkowy robić bardzo szybko bo inaczej krewetki wystygną 

1 komentarz:

Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarek pisze...

Wyglądają pysznie,lekka przekąska i jaka smakowita;-)