środa, 6 czerwca 2012

Kremowa zupa z pora z grzankami


Ostra a jednocześnie delikatna . Prosta acz elegancka. Po prostu smakowita. Takie skrzyżowanie kremu z pora i kartoflanki  . Można ją robić przez cały rok ale latem jest po prostu naj naj naj...





Czas : 30 minut

Składniki:
1  por średni lub 2 małe  ( całe z zielonym )
5-6 jędrnych małych cebulek od szczypiorku ( z kawałkiem szczypioru - tak 2 cm )
2 średnie ziemniaki ( jeśli są młode to super , jeśli nie to żółte- myte )
2 łyżeczki ziaren kminku
sól morska do smaku
pieprz biały mielony
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
olej z pestek winogron
4 kromki chleba pszennego ( mogą też być plastry bułki ale ja wolę grzanki z chleba do tej zupy )
szczypiorek do posypania
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
2,5 szklanki wody

Por , cebulę i ziemniaki obrać . Umyć . Odrzucić łykowate kawałki z pora . Pokroić por na pół plasterki , cebulki ze szczypiorkiem w piórka , a ziemniaki w drobną kostkę .
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i łyżkę oleju. Wrzucić por i cebule . Smażyć mieszając . Dołożyć ziemniaki . 


Wymieszać . Zalać wodą . Posolić odrobinę . Gotować 20 minut.
W czasie kiedy zupa się gotuje pokroić chleb/bułkę w kostkę . Usmażyć na rumiano grzanki. Zdjąć z patelni i odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych.
Kminek wrzucić na suchą patelnię i lekko uprażyć .


Zupę zmiksować w malakserze dodając śmietankę .Doprawić solą , pieprzem i utartą gałką muszkatołową.
Podawać posypując szczypiorkiem i kminkiem. Grzanki podać osobno .



Brak komentarzy: