piątek, 15 czerwca 2012

Łosoś pod koperkowo- majonezową kołderką


Zainspirował mnie pomysł wykorzystania majonezu w ciepłej potrawie.




Czas :1 godzina

Składniki :

4 kawałki filetów z łososia ze skórką
sok z 1 cytryny
sól
pieprz mielony
pieprz cytrynowy
mąka
olej ( ja użyłam z pestek winogron )
1 łyżka masła
2 łyżki majonezu
1 żółtko
4 łyżki pokrojonego koperku


Rybę opłukać .Osuszyć. Ułożyć w pojemniku .Zalać sokiem z cytryny. Skropić olejem ( 3 łyżki ) .Posolić i posypać pieprzem – czarnym mielonym i cytrynowym .Zostawić na 30 minut.

Na patelni rozgrzać olej .Wyjąć z marynaty filety i osuszyć .Oprószyć je mąką i smażyć na gorącym oleju na rumiano ( przewracając ) .Pod koniec smażenia dodać masło.
Zdjąć z patelni rybę i ułożyć w naczyniu do zapiekania do którego przedtem wlać 4 łyżki tłuszczu z patelni.
Piekarnik rozgrzać do 180 * C .
Rozetrzeć majonez z żółtkiem i 3 łyżkami koperku. Posmarować filety .
Zapiekać aż ,,kołderka „ się zarumieni .

Podawać rybę obłożoną gorącymi szparagami , posypaną koperkiem , pieprzem cytrynowym , skropioną odrobiną soku z cytryny i polaną tłuszczem z pieczenia  najlepiej z młodymi ziemniakami z wody.

Brak komentarzy: