piątek, 15 czerwca 2012

Sola z jabłkiem - na parze


Delikatna sola owinięta wokół soczystego jabłuszka .Ugotowana na parze razem z ziemniakami. A potem polana cytrynowym masłem . Pycha ! I co najważniejsze można przygotować wcześniej i ugotować w jednym garnku. Polecam wszystkim stosującym dietę czy to zdrowotną czy odchudzającą .

Czas : 30 minut + marynowanie ryby

Składniki:

1 filet soli nie za duży
ósemka jabłka
2 zielone liście pora ( dość szerokie i dłuższe o 1/3 od soli)
olej z pestek winogron
sól
pieprz biały
sok z 1/4 cytryny
plasterek cytryny
1 łyżka masła

Solę odmrozić i osuszyć . Ułożyć w pojemniku i zalać marynatą zrobioną z 1/4 szklanki oleju , soku z cytryny , szczypty pieprzu. Zostawić w marynacie pół godziny. 


Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posypać pieprzem i szczyptą soli z obu stron . Solę ułożyć na liściach pora . Na środku filetu położyć przekrojone na 2 kawałki jabłko ). 


Zwinąć rybę wokół jabłka , a wokół ryby obwinąć por. Spiąć dokładnie wykałaczkami .


W garnku na parze ułożyć obrane , umyte i pokrojone ziemniaki. Gotować 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku ( krócej lub dłużej zależy od wielkości ziemniaków - mają być prawie gotowe do jedzenia ). Dołożyć obok ziemniaków ,, pakuneczek: z rybą i gotować 10 minut.


W tym czasie roztopić na patelence masło i wcisnąć do niego sok z plasterka cytryny.
Podawać posypując ziemniaki koprem , z usuniętymi wykałaczkami , rozchylonym porem- polane masłem.
* ilość masła dopasowujemy do tego czy ma to być danie bardziej czy mniej dietetyczne
**  jest to jedna porcja 

Brak komentarzy: