Czasem
trafią się malutkie udka od kurczaka - takie , ze w sumie nie wiadomo co z nimi
zrobić. Mnie się przytrafiło jeszcze gorzej - zostały mi górne części udek mini
-mini. Ani to upiec ani ugotować. Pozostało jedno- zrobić faszerowane . Tyle ,
że nawet nie było czym faszerować. W domu były tylko warzywa .Zrobiłam
odwrotnie niż zawsze . Zamiast faszerować warzywa drobiem- nadziałam udka
ogórkami , a sos zrobiłam z pomidora z cebulą .Mięsko wyszło soczyste , a sos
pyszny. Polecam.
Czas:
45 minut
Składniki:
2
górne części udek z kurczaka
pieprz
cytrynowy
sól
papryka
mielona
przyprawa
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią *
przyprawa
suszone kwiaty jadalne *
2
małe ogóreczki świeże
1
średni pomidor
1
cebula
1
szklanka wody
3
łyżki oleju z pestek winogron
odrobina
przyprawy do zup i sosów ( maggi, Delikat itp)
2
łyżki drobno pokrojonej dymki
2
łyżki pokrojonej natki pietruszki
Z
udek wyluzować kości ( ostrożnie by nie uszkodzić skórki). Ułożyć skórą do
dołu. Posypać wnętrze pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. Ułożyć na każdym
umyty i przycięty do wielkości udka mały ogóreczek.
Zawinąć . Związać nicią do
mięs. Obsypać po wierzchu mieloną papryką . Na małej patelni rozgrzać olej i
obsmażyć udka na rumiano ze wszystkich stron.
Przełożyć do małego garnuszka. A
na patelnię wrzucić pokrojoną drobno cebulę i pokrojonego pomidora. Chwilę
smażyć mieszając . Przełożyć do udek. Zalać wodą. Wsypać po łyżeczce ziół (
kwiaty jadalne i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ) i pół łyżeczki
przyprawy do zup i sosów. Dusić na małym gazie 45 minut.
Sos powinien sie
zgotować do pół szklanki i rozgotować.
Udka
wyjąć . Usunąć nici.
Sos doprawić do smaku.
Podawać
z ziemniakami posypane zieleniną .
*Zamiennie
możemy użyć zioła typu prowansalskie, granulowany czosnek, suszone pomidory -
chodzi o to by sos zyskał smak zbliżony do smaków włoskich
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz