niedziela, 24 czerwca 2012

Udka faszerowane ogórkiem


Czasem trafią się malutkie udka od kurczaka - takie , ze w sumie nie wiadomo co z nimi zrobić. Mnie się przytrafiło jeszcze gorzej - zostały mi górne części udek mini -mini. Ani to upiec ani ugotować. Pozostało jedno- zrobić faszerowane . Tyle , że nawet nie było czym faszerować. W domu były tylko warzywa .Zrobiłam odwrotnie niż zawsze . Zamiast faszerować warzywa drobiem- nadziałam udka ogórkami , a sos zrobiłam z pomidora z cebulą .Mięsko wyszło soczyste , a sos pyszny. Polecam.

Czas: 45 minut

Składniki:

2 górne części udek z kurczaka
pieprz cytrynowy
sól
papryka mielona
przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią *
przyprawa suszone kwiaty jadalne *
2 małe ogóreczki świeże
1 średni pomidor
1 cebula
1 szklanka wody
3 łyżki oleju z pestek winogron
odrobina przyprawy do zup i sosów ( maggi, Delikat itp)
2 łyżki drobno pokrojonej dymki
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Z udek wyluzować kości ( ostrożnie by nie uszkodzić skórki). Ułożyć skórą do dołu. Posypać wnętrze pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. Ułożyć na każdym umyty i przycięty do wielkości udka mały ogóreczek. 


Zawinąć . Związać nicią do mięs. Obsypać po wierzchu mieloną papryką . Na małej patelni rozgrzać olej i obsmażyć udka na rumiano ze wszystkich stron. 


Przełożyć do małego garnuszka. A na patelnię wrzucić pokrojoną drobno cebulę i pokrojonego pomidora. Chwilę smażyć mieszając . Przełożyć do udek. Zalać wodą. Wsypać po łyżeczce ziół ( kwiaty jadalne i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ) i pół łyżeczki przyprawy do zup i sosów. Dusić na małym gazie 45 minut. 


Sos powinien sie zgotować do pół szklanki i rozgotować.
Udka wyjąć . Usunąć nici. 


Sos doprawić do smaku.
Podawać z ziemniakami posypane zieleniną .
*Zamiennie możemy użyć zioła typu prowansalskie, granulowany czosnek, suszone pomidory - chodzi o to by sos zyskał smak zbliżony do smaków włoskich 

Brak komentarzy: