Ogólnie
nie przepadam za bananami - są takie trochę nijakie . Jadam je w różnych
potrawach z reguły na ostro - same raczej nie , a już na pewno nie przepadam za
nimi w deserach. Podchodzę do nich trochę na zasadzie rozsądku- jedz bo zdrowe
* . Ale muszę przyznać , że w koktajlu z maślanką i schłodzone posmakowały mi .
Czas
: 5 minut + chłodzenie
Składniki:
1
banan
1/2
szklanki maślanki
odrobina
otartej skórki cytrynowej
1
łyżeczka miodu Manuka **
melisa
do dekoracji
Banan
obrać ze skórki. Podzielić na kawałki. Zmiksować z maślanką i Manuką. Przelać
do szklaneczki lub pucharka i wstawić do lodówki.
Przed
podaniem udekorować otartą skórką cytrynową i listkami melisy.
*Banany to owoce mające dużo wartości odżywczych - są
jak na owoce dość kaloryczne , mają wysoką zawartość potasu, fosforu i magnezu
.Są łatwo przyswajalne, stąd ich obecność w wielu dietach pochorobowych oraz w
potrawach dla dzieci i osób starszych .
**
Miody Mamuka pochodzą z Nowej Zelandii . Pszczoły zbierają nektar na kwiatach
krzewu o tej samej nazwie. Miód Manuka jest samoistnym środkiem
septycznym i bakteriobójczym , ma w składzie naturalne antybiotyki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz