sobota, 14 lipca 2012

Bananowy koktajl na maślance


Ogólnie nie przepadam za bananami - są takie trochę nijakie . Jadam je w różnych potrawach z reguły na ostro - same raczej nie , a już na pewno nie przepadam za nimi w deserach. Podchodzę do nich trochę na zasadzie rozsądku- jedz bo zdrowe * . Ale muszę przyznać , że w koktajlu z maślanką i schłodzone posmakowały mi .

Czas : 5 minut + chłodzenie

Składniki:

1 banan
1/2 szklanki maślanki
odrobina otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka miodu Manuka **
melisa do dekoracji

Banan obrać ze skórki. Podzielić na kawałki. Zmiksować z maślanką i Manuką. Przelać do szklaneczki lub pucharka i wstawić do lodówki.
Przed podaniem udekorować otartą skórką cytrynową i listkami melisy.

*Banany  to owoce mające dużo wartości odżywczych - są jak na owoce dość kaloryczne , mają wysoką zawartość potasu, fosforu i magnezu .Są łatwo przyswajalne, stąd ich obecność w wielu dietach pochorobowych oraz w potrawach dla dzieci i osób starszych .

** Miody Mamuka pochodzą z Nowej Zelandii . Pszczoły zbierają nektar na kwiatach krzewu o tej samej nazwie. Miód Manuka jest samoistnym środkiem septycznym i bakteriobójczym , ma w składzie naturalne antybiotyki .

Brak komentarzy: