poniedziałek, 5 grudnia 2011

Bitki wieprzowe z pieczarkami :


Dla miłośników mięsa w sosie. 


Czas : 1 godzina

Składniki :

4 kotlety schabowe
3 cebule
8 dużych pieczarek
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 kostka bulionu grzybowego Knorra ( lub kostki mięsnej Winiary )
½ litra wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki oleju słonecznikowego + 2 łyżeczki
2 łyżki smalcu
2 łyżeczki mąki

Kotlety przekroić na połówki ,  lekko stłuc tłuczkiem do mięsa. Skropić sosem sojowym i popieprzyć .Obsmażyć na smalcu  na rumiano . Włożyć do garnka . Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka , a potem dodać do niej pokrojone w plasterki pieczarki i usmażyć lekko rumieniąc . Dodać do garnka z mięsem . Wlać wodę . Dodać ziele angielskie, liść laurowy , kostkę bulionową . Dusić 45 minut. Mąkę zamieszać z 2 łyżeczkami oleju na pastę .Wkładać po odrobinie do sosu , wymieszać aż się zagęści ( jest to doskonały sposób zagęszczania sosów- nie zrobi się w sosie żadna ,, klucha „ ).

Brak komentarzy: