środa, 11 lipca 2012

,, Bukiecik „ warzyw


Bukiet warzyw to  nie jest bo wybór warzyw za mały ale na te upały w sam raz .




Czas : 30 minut

Składniki :

6 ziemniaczków
3 marchewki
1 mała ( lub ½ dużej ) kalarepki
6 średnich różyczek kalafiora
garść fasolki szparagowej
1 duży pomidor
½ ogórka
1/3 szklanki kukurydzy konserwowej
½ pęczka kopru
kilka liści sałaty
4 łyżki masła
2 łyżeczki bułki tartej
sól

Obrać ziemniaki, marchew i kalarepkę – pokroić w kawałki . Oczyścić kalafiora i fasolkę . Ułożyć w garnku z grubym dnem ( szerokim ) , podlać  1 szklanką wody , lekko osolić i gotować ok. 30 minut szczelnie przykryte .Można oczywiście gotować na parze ( wtedy gotują się trochę dłużej ) . Ja nie przepadam za warzywami gotowanymi na parze – wole takie z wody .Pomidory i ogórki pokroić .Kukurydze przelać gorąca woda i odcedzić . Koper pokroić .
Na patelni zarumienić  bułkę tartą – dodać masło i roztopić  je- wymieszać.

Na dużym okrągłym półmisku ułożyć liście sałaty. Warzywa odcedzić ( wodę z gotowania można użyć do zrobienia zupki koperkowej do popicia ). Ułożyć na sałacie. Dołożyć pomidory, ogórek, kukurydzę . Polać masłem z bułeczką i posypać koprem .

Każdy nakłada sobie na talerz to na co ma ochotę .Doskonałe na letnie upalne dni.
Oczywiście jeśli mamy więcej warzyw takich jak groszek cukrowy, brokuł, szparagi itp. tym lepiej.

Brak komentarzy: