Bukiet warzyw to nie jest bo wybór warzyw za mały ale na te
upały w sam raz .
Czas : 30 minut
Składniki :
6 ziemniaczków
3 marchewki
1 mała ( lub ½ dużej )
kalarepki
6 średnich różyczek kalafiora
garść fasolki szparagowej
1 duży pomidor
½ ogórka
1/3 szklanki kukurydzy
konserwowej
½ pęczka kopru
kilka liści sałaty
4 łyżki masła
2 łyżeczki bułki tartej
sól
Obrać ziemniaki, marchew i
kalarepkę – pokroić w kawałki . Oczyścić kalafiora i fasolkę . Ułożyć w garnku
z grubym dnem ( szerokim ) , podlać 1
szklanką wody , lekko osolić i gotować ok. 30 minut szczelnie przykryte .Można
oczywiście gotować na parze ( wtedy gotują się trochę dłużej ) . Ja nie
przepadam za warzywami gotowanymi na parze – wole takie z wody .Pomidory i
ogórki pokroić .Kukurydze przelać gorąca woda i odcedzić . Koper pokroić .
Na patelni zarumienić bułkę tartą – dodać masło i roztopić je- wymieszać.
Na dużym okrągłym półmisku
ułożyć liście sałaty. Warzywa odcedzić ( wodę z gotowania można użyć do
zrobienia zupki koperkowej do popicia ). Ułożyć na sałacie. Dołożyć pomidory,
ogórek, kukurydzę . Polać masłem z bułeczką i posypać koprem .
Każdy nakłada sobie na talerz
to na co ma ochotę .Doskonałe na letnie upalne dni.
Oczywiście jeśli mamy więcej
warzyw takich jak groszek cukrowy, brokuł, szparagi itp. tym lepiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz