Bardzo kolorowy , smaczny
gulasz .Taki misz-masz .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
60 dag wieprzowiny od szynki (
chudej )
4 cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
4 łyżki oleju ( z pestek
winogron )
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
sól
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki mąki opcjonalnie lub
gotowy zagęstnik do sosów
natka pietruszki
30 dag makaronu muszelki
przyprawa do zup i sosów (
ulubiona - ja używam maggi )
Mięso pokroić w grubą kostkę .Posypać
pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na oleju w rondlu o grubym
dnie ( często mieszając ).Dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie,
liście laurowe i szczyptę soli . Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie
prawie miękkie .Z papryk usunąć gniazda
nasienne , pokroić w paski . Wrzucić do gulaszu i dusić 30 minut odkryte (
papryka puści sok i rozwodni gulasz - trzeba sos odparować .W tym samym czasie
ugotować al dente makaron muszelki ( te mniejsze ) .Odcedzić . Wymieszać z
gulaszem i chwilę dusić . Doprawić gulasz do smaku ulubioną przyprawą . Zarumienić mąkę na suchej patelni i
rozprowadzić ją gulaszem .Dodać do rondla ( można też użyć gotowego zagęstnika
do sosów , suchej zasmażki brunatnej - choć wolę sama zrobić rumianą zasmażkę )
.
Podawać w miseczkach posypany
natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz