poniedziałek, 9 lipca 2012

Gulasz z papryką i ,, muszelkami ,,


Bardzo kolorowy , smaczny gulasz .Taki misz-masz .




Czas : 1,5 godziny

Składniki :

60 dag wieprzowiny od szynki ( chudej )
4 cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
4 łyżki oleju ( z pestek winogron )
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
sól
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki mąki opcjonalnie lub gotowy zagęstnik do sosów
natka pietruszki
30 dag makaronu muszelki
przyprawa do zup i sosów ( ulubiona - ja używam maggi )

Mięso pokroić w grubą kostkę .Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na oleju w rondlu o grubym dnie ( często mieszając ).Dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli . Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie prawie  miękkie .Z papryk usunąć gniazda nasienne , pokroić w paski . Wrzucić do gulaszu i dusić 30 minut odkryte ( papryka puści sok i rozwodni gulasz - trzeba sos odparować .W tym samym czasie ugotować al dente makaron muszelki ( te mniejsze ) .Odcedzić . Wymieszać z gulaszem i chwilę dusić . Doprawić gulasz do smaku ulubioną przyprawą .  Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić ją gulaszem .Dodać do rondla ( można też użyć gotowego zagęstnika do sosów , suchej zasmażki brunatnej - choć wolę sama zrobić rumianą zasmażkę ) .


Podawać w miseczkach posypany natką pietruszki.



Brak komentarzy: