Lato to sezon na wszelkiego
rodzaju pierogi z owocami. A , że kończą się po woli truskawki robię z nimi
wszystko co się da ( zupy, pierogi, desery itd.) by wykorzystać te aromatyczne
pachnące słońcem. Bo co z tego , ze są przez cały rok w sprzedaży- kiedy potem
już tak nie smakują . Ułatwiam sobie pracę robiąc do nich ciasto parzone . Dziś
mała modyfikacja klasycznego ciasta parzonego-polecam.
Czas : 30 minut
Składniki :
1,5 szklanki mąki + mąka do
posypania tacki na której ułoży się pierogi
3 pełne łyżki mąki
ziemniaczanej
1/2 szklanki wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia
wody do gotowania pierogów
1 cukier waniliowy ( z
prawdziwą wanilią )
30 średnich truskawek ( lub 15
dużych)
kwaśna śmietana
cukier
- umyć i odszypułkować truskawki , odłożyć
kilka do dekoracji , a resztę pokroić w kawałki
- nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by
się zagotowała .
- wsypać mąkę do miski , osolić, dodać cukier
waniliowy. Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .
Gdy już cała woda wsiąknie w
mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno
zrobić się gładkie i sprężyste -
podsypać mąką ziemniaczaną i wyrabiać tak by
się połączyła z ciastem
- wałkować i wycinać kółka szklanką ( ok. 30
sztuk)
- na ciasto nakładać po kilka kawałków
truskawek
i zlepiać pierogi
- pierogi układać na wysypanej mąka tacce
- gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od
wypłynięcia.
Wyjąć za pomocą łyżki
cedzakowej. Lekko przestudzić ( ja lubię pierogi z owocami jak są letnie ).
Podawać ze śmietaną , cukrem, posypane resztą pokrojonych truskawek.
* Do wody w której gotujemy
pierogi można wrzucić kawałeczek masła by sie nie zlepiały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz