sobota, 7 lipca 2012

Pierogi waniliowe z truskawkami


Lato to sezon na wszelkiego rodzaju pierogi z owocami. A , że kończą się po woli truskawki robię z nimi wszystko co się da ( zupy, pierogi, desery itd.) by wykorzystać te aromatyczne pachnące słońcem. Bo co z tego , ze są przez cały rok w sprzedaży- kiedy potem już tak nie smakują . Ułatwiam sobie pracę robiąc do nich ciasto parzone . Dziś mała modyfikacja klasycznego ciasta parzonego-polecam.

Czas : 30 minut

Składniki :

1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
1 cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią )
30 średnich truskawek ( lub 15 dużych)
kwaśna śmietana
cukier

-  umyć i odszypułkować truskawki , odłożyć kilka do dekoracji , a resztę pokroić w kawałki
-  nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-  wsypać mąkę do miski , osolić, dodać cukier waniliowy. Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .


Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste - 


podsypać mąką ziemniaczaną i wyrabiać tak by się połączyła z ciastem


-   wałkować i wycinać kółka szklanką ( ok. 30 sztuk)


-   na ciasto nakładać po kilka kawałków truskawek 


i zlepiać pierogi
-   pierogi układać na wysypanej mąka tacce


-   gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.


Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Lekko przestudzić ( ja lubię pierogi z owocami jak są letnie ). Podawać ze śmietaną , cukrem, posypane resztą pokrojonych truskawek.

* Do wody w której gotujemy pierogi można wrzucić kawałeczek masła by sie nie zlepiały.

Brak komentarzy: