O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

piątek, 27 lipca 2012

Pineapple fish


Czyli po prostu Ananasowa ryba . Zafascynował mnie pomysł wykorzystywania ananasa we wszelkiego rodzaju salsach. Przy okazji eksperymentów z kuchnia portugalską natknęłam się na kilka nietypowych jego użyć. A potem w anglojęzycznej kuchni karaibskiej zobaczyłam, że jest zestawiany z rybą . Spróbowałam odtworzyć taką wyspiarską marynatę ananasowo- pikantną . Mają rację ci co to wymyślili. Nawet spolszczona wersja jest pyszna .Ciekawe jak by smakowała upieczona w liściach bambusa czy chlebowca ?


Czas : 1 godzina

Składniki:

1 duży filet Pangi ( innej białej ryby bez skóry i ości )
1/3 szklanki syropu z ananasa
1/2 szklanki pokrojonego bardzo drobno ananasa z syropu
3 plastry ananasa z syropu w całości
olej z pestek winogron
1/2 pomidora
2 małe papryczki chili w oleju
2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka czerwonego pieprzu marynowanego
szczypta soli morskiej
1 płaska łyżeczka utartego świeżego imbiru
3  płaskie łyżeczki brązowego cukru
sok z 1/2 cytryny
mąka
natka pietruszki

Rybę dobrze osuszyć ręcznikami kuchennymi. Przygotować marynatę mieszając 1/3 szklanki oleju z syropem ananasowym , sokiem z cytryny , imbirem, cukrem, szczyptą soli, mielonym pieprzem , mieloną papryką . Papryczki chili pokroić bardzo drobno usuwając wcześniej pestki. Z pomidora usunąć miąższ . Pokroić pomidora w drobną kostkę . Dodać do marynaty pokrojonego ananasa , pomidora, marynowany pieprz czerwony i chili. Wymieszać.


Filet ryby podzielić na porcje - ułożyć w płaskim naczyniu i zalać marynatą . Zostawić na minimum 30 minut.


Wyjąć rybę z marynaty .Dobrze osuszyć .Lekko osolić - oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na gorącym oleju .


W czasie kiedy ryba się smaży marynatę wlewamy do garnuszka- wkładamy plastry ananasa i pilnując by sie nie przypaliło i przewracając ananasa  gotujemy aż się zgotuje do gęstości salsy .


Rybę podawać obkładając ananasowo-pomidorową salsą z plastrem ananasa  posypując natką pietruszki.

4 komentarze:

Beata pisze...

Reklama?

Babciagramolka-Bunia pisze...

? - czemu reklama ? ryby z ananasem ? cukru czy ananasa ? pokazałam marynatę a że obok stały produkty których użyłam to już przypadek. A zresztą może i dobrze bo ktos kto będzie chciał skorzystać z mojego przepisu widzi jakich produktów używam.

Beata pisze...

Myślałam, że bierzesz udział w kolejnym konkursie, zrobiłam wczoraj rybę wg. Twojego pomysłu - super!

Babciagramolka-Bunia pisze...

Cieszę się , że ryba smakowała .Ostatnio unikam konkursów . Z lekka znudziło mnie gotowanie tego co ktoś chce z produktów które ktoś narzuca . To jest dobre raz na jaki czas - na co dzień zdecydowanie wolę ,,pichcić " to na co ja mam ochotę .