Uwielbiam rumiane
chrupiące racuszki nie zależnie od tego co jest do nich dodatkiem . Choć nie
ukrywam , że te smażone w lecie z sezonowymi owocami miękkimi ( maliny , jagody
, jeżyny , poziomki , truskawki) są najsmaczniejsze . Nic więc dziwnego , że
jak pokazały się jagody nie mogłam sobie ich odmówić .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki gęstego
jogurtu
1 opakowanie suszonych drożdży ( ok. 7 g -
świeżych 4 dag )
szczypta soli
olej z pestek winogron do smażenia
2 jajka
25 dag jagód
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki cukru
brązowego
1 cukier waniliowy
1/3 letniej szklanki
wody
Drożdże utrzeć z 2 łyżeczkami cukru pudru i 1/3 szklanki wody
. Odstawić na 15 minut.
Wymieszać jogurt , jajka , rozczyn drożdżowy , cukier
waniliowy , cukier puder , szczyptę soli i mąkę .
Zmiksować dokładnie . Ciasto
ma mieć konsystencję gęstej śmietany .
Odstawić na 30 minut
by ciasto wyrosło .
Jagody umyć i
przebrać usuwając uszkodzone .Połowę jagód wsypać do garnuszka .Zasypać 3
łyżkami cukru brązowego i smażyć aż puszczą sok i rozpadną się .
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść
porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron .
Podawać lekko
przestudzone racuchy polewać ciepłym
dżemem jagodowym , posypywać świeżymi jagodami .Do tego mały kleks śmietany
jeśli ktoś lubi .
Przy przepisie na ,, Racuchy
z malinami 2 " pisałam już na temat na
temat ciasta jogurtowo- drożdżowego -ale
powtórzę . Połączenie ciasta drożdżowego na racuchy z takim na maślance ,
kwaśnym mleku czy jogurcie doskonale się sprawdza . Wpadłam na nie przez
przypadek , a teraz robię stale .
2 komentarze:
Dzień dobry, znalazłam pani blog szukając przepisu na szczupaka i często do niego zaglądam. Fajne rady np. aby nie wyrzucać łodyg kalafiora tylko wykorzystać je do zupy. Czy cukier brązowy to to samo co trzcinowy?
Może być brązowy cukier buraczany też - chodzi o to że jest to cukier nie oczyszczony. Ale w tym wypadku używam trzcinowego
Prześlij komentarz