poniedziałek, 2 lipca 2012

Racuchy z sosem jagodowym


Uwielbiam rumiane chrupiące racuszki nie zależnie od tego co jest do nich dodatkiem . Choć nie ukrywam , że te smażone w lecie z sezonowymi owocami miękkimi ( maliny , jagody , jeżyny , poziomki , truskawki) są najsmaczniejsze . Nic więc dziwnego , że jak pokazały się jagody nie mogłam sobie ich odmówić .

Czas : 1 godzina

Składniki :

 1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki gęstego jogurtu
 1 opakowanie suszonych drożdży ( ok. 7 g - świeżych 4 dag )
szczypta soli
 olej z pestek winogron  do smażenia
 2 jajka
25 dag jagód
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki cukru brązowego
1 cukier waniliowy
1/3 letniej szklanki wody

Drożdże utrzeć  z 2 łyżeczkami cukru pudru i 1/3 szklanki wody . Odstawić  na 15 minut.
Wymieszać  jogurt , jajka , rozczyn drożdżowy , cukier waniliowy , cukier puder , szczyptę soli i mąkę .

Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany .
Odstawić na 30 minut by ciasto wyrosło .


Jagody umyć i przebrać usuwając uszkodzone .Połowę jagód wsypać do garnuszka .Zasypać 3 łyżkami cukru brązowego i smażyć aż puszczą sok i rozpadną się .


 Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron .


Podawać lekko przestudzone  racuchy polewać ciepłym dżemem jagodowym , posypywać świeżymi jagodami .Do tego mały kleks śmietany jeśli ktoś lubi .

Przy przepisie na ,, Racuchy z malinami 2 " pisałam już na temat na temat ciasta jogurtowo- drożdżowego  -ale powtórzę . Połączenie ciasta drożdżowego na racuchy z takim na maślance , kwaśnym mleku czy jogurcie doskonale się sprawdza . Wpadłam na nie przez przypadek , a teraz robię stale .

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Dzień dobry, znalazłam pani blog szukając przepisu na szczupaka i często do niego zaglądam. Fajne rady np. aby nie wyrzucać łodyg kalafiora tylko wykorzystać je do zupy. Czy cukier brązowy to to samo co trzcinowy?

Unknown pisze...

Może być brązowy cukier buraczany też - chodzi o to że jest to cukier nie oczyszczony. Ale w tym wypadku używam trzcinowego