Nie pamiętam gdzie czytałam o
użyciu skórek jabłkowych do aromatyzowania czerwonego barszczu . Na pewno
chodziło o jakąś kuchnie regionalną . dziś przypomniało mi się o tym przy
okazji robienia racuchów , Kiedy zostały mi obierki od jabłek. Wypróbowałam .
Pycha. Gorąco polecam .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 ćwiartka kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera ( wielkości
pietruszki )
1/3 pora
1 cebula
skórki z 4 dużych jabłek
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 goździk
maggi ( lub inna przyprawa do
zup ) – ja używam Barszczu czerwonego Winiar w proszku do ostatecznego
doprawienia zupy
sól
pieprz mielony
1 grzybek suszony
Mięso , obrane warzywa , obrane
i pokrojone na kawałki buraki , przyprawy ( oprócz maggi ), 1/3 łyżeczki soli,
½ łyżeczki pieprzu, skórki z jabłek – ułożyć w dużym , szerokim garnku i zalać
wodą . Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny ( ma tylko
lekko ,, mrugać „ ).Przecedzić wywar .Doprawić do smaku ( jeśli doprawiamy inną
przyprawa niż Barszcz czerwony to proponuję dodatkowo dodać odrobinę soku z
cytryny który nie tylko lekko zakwasi barszczyk , ale i wydobędzie jego
rubinowy kolor .
Mięso wyjęte z zupy obrać od
kości. Usunąć skóry, i chrząstki .Zmielić i użyć jako farsz np. do pasztecików
które podamy do tego barszczu .
Ja zrobiłam takie :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz