Można wykorzystać niewielkie
kawałki mięsa od szynki ( chudego ). Robiłam już podobne z samą cebulką . A ,
że potrawa smaczna i wszelkie ,, duszonki" lubimy - dodałam świeżej
papryki .Mięsko z sosem zawsze jest pociągające - a jak jeszcze są do tego
kopytka to nie trzeba się wahać tylko robić.
Czas ; 1 godzina
Składniki :
0,5 kg chudego mięsa od szynki
3 cebule
1 czerwona papryka
1/2 łyżeczki pieprz mielony
2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 listki lubczyku
1 łyżeczka cukru brązowego
mąka na zasmażkę
olej
sól do smaku
maggi w płynie
3 szklanki wody
Umyte i oczyszczone z błonek i przerostów mięso pokroić w plastry
w poprzek włókien. Rozbić strukturę
włókien tłuczkiem do mięs ( jak na bitki
) .Wymieszać 1/3 szklanki oleju z papryką , pieprzem i cukrem. Posmarować
mięso, ułożyć plastry jeden na drugim w ciasnym pojemniku i umieścić na 30
minut w lodówce .
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju . Smażyć mięso na rumiano z
obu stron * .
Cebulę pokroić w cienkie ,,piórka" i przełożyć do garnka
razem z mięsem z patelni ( i tłuszczem na którym sie smażyło ). Papryki
wypestkować i pokroić w paski - wrzucić do garnka z mięsem i cebulą .
Zalać
wodą . Dodać liście laurowe , ziele angielskie, 1/2 łyżeczki soli ( lub kostkę
bulionową warzywną ), listki lubczyku .
Dusić aż
cebula się rozgotuje , mięso będzie miękkie , a płyn odparuje o połowę (
ok. 1 godziny ) . Zagęścić sos mąką
.Doprawić papryką , pieprzem , maggi w płynie.
* Mięsa nie obcieramy z
marynaty - kładziemy na patelnię razem z nią - powinna być cała na mięsie i nic
nie powinno pozostawać w pojemniku .
Początkowo mięso puści soki i będzie sie bardziej dusić niż smażyć - to nic nie
szkodzi. Smażymy tak długo aż płyn odparuje i mięso się z lekka zrumieni .
Dodajemy kilka łyżek wody na patelnię by wszystkie smaki odeszły od dna i tak
przelewamy do garnka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz