środa, 1 sierpnia 2012

Zraziki z szynki z papryką


Można wykorzystać niewielkie kawałki mięsa od szynki ( chudego ). Robiłam już podobne z samą cebulką . A , że potrawa smaczna i wszelkie ,, duszonki" lubimy - dodałam świeżej papryki .Mięsko z sosem zawsze jest pociągające - a jak jeszcze są do tego kopytka to nie trzeba się wahać tylko robić.




Czas ; 1 godzina

Składniki :

0,5 kg chudego mięsa od szynki
3 cebule
1 czerwona papryka
1/2 łyżeczki pieprz mielony
2  łyżeczki papryki mielonej słodkiej
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 listki lubczyku
1 łyżeczka cukru brązowego
mąka na zasmażkę
olej
sól do smaku
maggi w płynie
3 szklanki wody


Umyte i oczyszczone  z błonek i przerostów mięso pokroić w plastry w poprzek włókien.  Rozbić strukturę włókien  tłuczkiem do mięs ( jak na bitki ) .Wymieszać 1/3 szklanki oleju z papryką , pieprzem i cukrem. Posmarować mięso, ułożyć plastry jeden na drugim w ciasnym pojemniku i umieścić na 30 minut w lodówce . 


Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju . Smażyć mięso na rumiano z obu stron * .


Cebulę pokroić w cienkie ,,piórka" i przełożyć do garnka razem z mięsem z patelni ( i tłuszczem na którym sie smażyło ). Papryki wypestkować i pokroić w paski - wrzucić do garnka z mięsem i cebulą . 


Zalać wodą . Dodać liście laurowe , ziele angielskie, 1/2 łyżeczki soli ( lub kostkę bulionową warzywną ), listki lubczyku  . Dusić  aż  cebula się rozgotuje , mięso będzie miękkie , a płyn odparuje o połowę ( ok. 1 godziny ) . Zagęścić sos  mąką .Doprawić papryką , pieprzem , maggi w płynie.



* Mięsa nie obcieramy z marynaty - kładziemy na patelnię razem z nią - powinna być cała na mięsie i nic nie powinno  pozostawać w pojemniku . Początkowo mięso puści soki i będzie sie bardziej dusić niż smażyć - to nic nie szkodzi. Smażymy tak długo aż płyn odparuje i mięso się z lekka zrumieni . Dodajemy kilka łyżek wody na patelnię by wszystkie smaki odeszły od dna i tak przelewamy do garnka.

Brak komentarzy: