czwartek, 30 sierpnia 2012

Białe papryczki faszerowane


Szkoda , ze są dostępne w większości tylko w sezonie. Moim zdaniem są jedną ze smaczniejszych odmian papryki.



Czas : 1 godzina

Składniki :

10 białych  papryk jednakowej wielkości
½ kg mięsa mielonego ( używam tatarowe lub drobiowe )
1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego )
2 cebule
10 średnich pieczarek
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki masła
1 łyżka majeranku
sól
pieprz mielony
1/2 pęczka kopru
przyprawa ,,Fix - gołąbki bez zawijania Knorra "
ok.  4 szklanki  wody
1 kostka bulionu wołowego Knorra
10 dag przecieru pomidorowego

Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju .Pieczarki pokroić bardzo drobno i usmażyć na rumiano na maśle . Wymieszać  mięso, ryż , cebulę , majeranek , pieczarki i koper . Doprawić solą , pieprzem i maggi . Napełnić farszem papryki i ułożyć je w naczyniu do zapiekania .Rozpuścić w gorącej wodzie kostkę bulionową i przecier i zalać papryki .Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika .Nastawić na 180 * C i dusić ok 30 minut .


Podawać z ziemniakami, pieczywem lub same w sosie .



Brak komentarzy: