Trzeba wykorzystać ,że są jeszcze świeże kurki .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
2 cebule
4 łyżki oleju słonecznikowego (
ja używam olej aromatyzowany suszonymi grzybami
ale może być olej słonecznikowy )
1 łyżeczka miodu
1 łyżka majeranku
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki mielonej papryki
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 roztarty ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki pokrojonego pieprzu
30 dag kurek
4,5 szklanki wody
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kostka mięsna Winiary ( lub
inna wieprzowa )
3 łyżeczki mąki
szczypta soli
Wyluzować z mięsa kość .Z 1
łyżki oleju , pieprzu, papryki, sosu sojowego, majeranku, czosnku , miodu
zrobić pastę i natrzeć mięso. Zrolować je i obwiązać nicią do mięs .Na patelni
rozgrzać 2 łyżki oleju .Obsmażyć na rumiano mięso ze wszystkich stron , a potem
przełożyć do rondla .Na patelnię wlać 1 szklankę wody , zagotować i przelać do
mięsa .Dolać jeszcze 3 szklanki wody. Wrzucić kostkę bulionową , liście laurowe
, ziele angielskie, pokrojoną w piórka cebulę i dusić 1 godzinę przy uchylonej
pokrywce Az mięso będzie miękkie , cebula rozgotowana , a sos odparuje do
objętości ok. 1,5 szklanki.
W tym czasie oczyścić kurki i
smażyć na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła
przez 15 minut ( na małym gazie ) .Lekko osolić , dodać koper i wlać ½ szklanki
wody . Dusić 10 minut.
Wyjąć mięso. Sos przetrzeć
przez sito i zagęścić mąką . Zagotować. Z mięsa zdjąć nici . Przekroić na 3
porcje. Podawać obłożone kurkami najlepiej z kaszą gryczaną – osobno podać sos
.
Olej aromatyzowany suszonymi
grzybami robię sama wrzucając do słoiczka oleju 2-3 kapelusze suszonych
borowików ) – tak stoi sobie przez jakiś czas .Używam do potraw z grzybami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz