czwartek, 23 sierpnia 2012

Biodrówka pieczona z kurkami


Trzeba wykorzystać ,że są  jeszcze świeże kurki .




Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1 kg biodrówki ( najlepiej z małą kością )
2 cebule
4 łyżki oleju słonecznikowego ( ja używam olej aromatyzowany suszonymi grzybami  ale może być olej słonecznikowy )
1 łyżeczka miodu
1 łyżka majeranku
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki mielonej papryki
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 roztarty ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki pokrojonego pieprzu
30 dag kurek
4,5 szklanki wody
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kostka mięsna Winiary ( lub inna wieprzowa )
3 łyżeczki mąki
szczypta soli

Wyluzować z mięsa kość .Z 1 łyżki oleju , pieprzu, papryki, sosu sojowego, majeranku, czosnku , miodu zrobić pastę i natrzeć mięso. Zrolować je i obwiązać nicią do mięs .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju .Obsmażyć na rumiano mięso ze wszystkich stron , a potem przełożyć do rondla .Na patelnię wlać 1 szklankę wody , zagotować i przelać do mięsa .Dolać jeszcze 3 szklanki wody. Wrzucić kostkę bulionową , liście laurowe , ziele angielskie, pokrojoną w piórka cebulę i dusić 1 godzinę przy uchylonej pokrywce Az mięso będzie miękkie , cebula rozgotowana , a sos odparuje do objętości ok. 1,5 szklanki.
W tym czasie oczyścić kurki i smażyć na  1 łyżce oleju i 1 łyżce masła przez 15 minut ( na małym gazie ) .Lekko osolić , dodać koper i wlać ½ szklanki wody . Dusić 10 minut.
Wyjąć mięso. Sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką . Zagotować. Z mięsa zdjąć nici . Przekroić na 3 porcje. Podawać obłożone kurkami najlepiej z kaszą gryczaną – osobno podać sos .

Olej aromatyzowany suszonymi grzybami robię sama wrzucając do słoiczka oleju 2-3 kapelusze suszonych borowików ) – tak stoi sobie przez jakiś czas .Używam do potraw z grzybami .

Brak komentarzy: