piątek, 17 sierpnia 2012

Brukselka z gruszką , migdałami , słonecznikiem i żurawiną


Brukselka trochę inaczej .Moim zdaniem doskonale pasuje do wątróbek drobiowych .


Czas :30 minut

Składniki :

20 główek  brukselki
2 gruszki
2 łyżki prażonych ( łuskanych ) i solonych ziaren słonecznika
2 łyżki migdałów ( łuskanych – w płatkach )
3 łyżki suszonej żurawiny ( nie może być wyschnięta  na wiór )
3 łyżki masła
1 łyżka oleju słonecznikowego
sól
pieprz mielony


Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści , przeciąć głąb na krzyż ( szybciej się gotuje ) i zalać osoloną wodą . Gotować  20 minut    brukselka będzie miękka .W tym czasie gruszki przekroić na 16-tki bez obierania usuwając gniazda nasienne , zalać woda o obgotować tak by gruszki były miękkie .Na patelni rozgrzać olej i prażyć na nim mieszając migdały przez kilka minut. Dosypać słonecznik , zamieszać .Posolić , popieprzyć . Dodać masło i żurawinę ,Smażyć 2 minuty mieszając  .Brukselkę odcedzić , dodać do niej odcedzone gruszki  .Polać masłem z prażonymi migdałami , słonecznikiem i żurawiną ..

Ja podałam do smażonej drobiowej wątróbki i ziemniaków puree .

Brak komentarzy: