środa, 2 maja 2012

Jajka na twardo w sosie pomidorowym


Proste, tanie, szybkie, smaczne . Jeśli sytuacja nas zmusza do zrobienia szybkiego ( lub taniego obiadu ) to jajka we wszelkiego rodzaju sosach są akurat. Wedle upodobania można robić sos : musztardowy, chrzanowy, koperkowy, grzybowy .


Czas : 15 minut

Składniki :3 jajka
                   1 łyżka masła
                   1 łyżka mąki
                   ¾ szklanki bulionu ( wywaru z warzyw , lub wody + ½ kostki bulionu
                                      drobiowego czy warzywnego Knorra )
                   ¼ szklanki słodkiej śmietanki
                   2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
                   zioła wg uznania ( można dodać Np. oregano czy zioła prowansalskie
                   lub zostawić sos bez dodatku ziół )

Jajka ugotować na twardo .W tym czasie kiedy jajka się gotują roztopić w rondelku masło. Wsypać mąkę i wymieszać ją . Powoli wlewać chłodny bulion  . Dodać przecier pomidorowy i śmietankę .Dobrze rozmieszać by sos był gładki . Doprawić do smaku .
Obrać jajka ze skorupek, przekroić na połówki . Podawać w sosie ( po 3 połówki na osobę ) z ziemniakami i surówką . 

Brak komentarzy: