środa, 2 maja 2012

Roladki schabowe z figami i morelami


Fusion w wydaniu domowym. Smaki kuchni tajskiej skrzyżowane z polskimi . Tzn. pomysł na roladki schabowe typowo polski. Nawet nadzienie z fig i moreli już się w nadziewaniu schabu przyjęło . Pomieszałam za to trochę jeśli chodzi o sos. Po prostu mam trochę przypraw tajskich które bardzo lubię ( tamaryndowiec, galangal, kafir , mleczko kokosowe ).Do tego ryż .Pychota.





Czas : 1 godzina

Składniki :

2 duże kotlety schabowe bez kości
6 suszonych moreli
6 suszonych fig
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz mielony
słodka papryka mielona
pieprz cytrynowy
kawałeczek suszonego tamaryndowca*
kawałeczek suszonego galangalu**
listek Kafiru***
sos sojowy jasny
2,5  szklanki wody
1/4 szklanki mleczka kokosowego****

Namoczyć figi i morele. 

Kotlety ,,potraktować"  tłuczkiem do mięsa uważając  by nie przeciąć mięsa .Mają być równe cienkie plastry. Posolić, popieprzyć i posypać papryką mieloną po szczypcie na każdą stronę kotleta . Na każdym ułożyć po 2 figi i 2 morele. 

Zawinąć brzegi i zwinąć roladki. Zawiązać nicią do mięs. 

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić kistek Kafiru i obsmażyć roladki na rumiano ze wszystkich stron. 

Przełożyć do małego garnuszka z grubym dnem. Pokroić w paseczki pozostałe morele i figi i wrzucić do roladek.  

Zalać wodą, dołożyć tamaryndowiec i galangal. Przykryć i dusić do miękkości na małym gazie.

 Płyn powinien  odparować do objętości 1/3 szklanki . 

Wlać mleczko kokosowe  - zagotować . Doprawić do smaku sosem sojowym jasnym.  Wyjąć roladki i usunąć nici .

Przekroić roladki na skos tak by było widać nadzienie. Podawać z ryżem na sypko ( może być  gotowany na mleczku kokosowym z bulionem warzywnym ).
* Tamaryndowiec daje lekko kwaśny posmak- jeśli nie mamy go można spokojnie doprawić na końcu sos odrobiną soku z cytryny
** Galangal ma smak delikatniejszy od imbiru- można go nim zastąpić ( nawet szczyptą suszonego w proszku)
*** Kafir można zastąpić odrobiną suszonej skórki cytrynowej
**** Mleczko kokosowe można sobie zrobić samemu w domu miksując kilka łyżek wiórek kokosowych z kilkoma łyżkami wody w malakserze na ,,paćkę" , a potem wyciskając je przez gazę.

Brak komentarzy: