Lekki jarski posiłek .
Kotlety :
Czas ;30 minut
Składniki :
5 jajek
4 średniej wielkości pieczarki
1 cebula
4 łyżki pokrojonego koperku
sól
pieprz mielony
bułka tarta
2 łyżki masła
Olej
Ugotować na twardo 4 jajka.
Obrać i rozdrobnić widelcem bardzo drobno. Cebulkę i pieczarki pokroić w drobną
kosteczkę i zarumienić na 2 łyżkach oleju. Przełożyć do masy jajecznej starając
się pozostawić tłuszcz na patelni. Dodać koper, surowe jajko, 4 łyżki bułki
tartej. Wyrobić dokładnie .Doprawić solą i pieprzem. Uformować 4-5 kotlecików
.Obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim na rumiano z
obu stron kotlety ( w ostatniej fazie
smażenia dodać masło ).
Sos :
Delikatny , szybki sos do
warzyw, jajek, ryb , lub gotowanego kurczaka.
Czas : 15 minut
Składniki :
1 łyżka masła
3 płaskie łyżeczki mąki
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
1 serek topiony kremowy
Ementaler ( kostka ok. 8 dag )
sok z cytryny
szczypta soli
otarta skórka z cytryny
W rondelku rozpuścić masło,
wsypać mąkę , wymieszać. Wlać śmietankę i mieszając doprowadzić do lekkiego
zgęstnienia sosu. Włożyć pokrojony na kilka kawałków serek .Mieszać trzymając
na małym gazie tak długo aż serek się rozpuści , a sos zrobi kremowy. Doprawić
do smaku sokiem z cytryny ( ok. 1-2 łyżki ) i szczyptą soli . Podawać posypany
skórką cytrynową otartą specjalną drapaczka do skórki lub na tarce jarzynowej (
drobne oczka ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz