Makaron
mafalde to po prostu takie paseczki pokarbowane z obu stron . A sos
potrawkowo-serowy to taka domowa krzyżówka różnych smaków .Miałam ochotę na
jakiś prosty makaron z sosem . Wykorzystałam to co miałam w domu i przy okazji
wyszła ciekawa mieszanka .A by wzbogacić wygląd i ,, chrupkość " potrawy -
posypałam pestkami dyni.
Czas
: 30 minut
Składniki:
20
dag makaronu Mafalde *
1,5
szklanki rosołu drobiowego
2
żółtka
2
łyżki soku z cytryny
2
łyżki masła
1
łyżka mąki
1/2
szklanki utartego sera Cheddar **
1/3
szklanki zielonych pestek dyni
gałka
muszkatołowa utarta do smaku
sól
cukier
Wymieszać
żółtka z sosem z cytryny i kilkoma łyżkami letniego rosołu.
Uprażyć
na suchej patelni pestki dyni ( lekko je soląc ).
W
garnuszku rozpuścić masło i wsypać mąkę . Wymieszać. Rozprowadzać zasmażkę
letnim rosołem .
Ugotować
makaron w osolonej wodzie ( jak kto lubi ja wole al dente) . Odcedzić i
przerzucić ponownie do garnka w którym sie gotował - przykryć .
Sos
zagotować. Wyłączyć. Wolno wlać do niego żółtka z sokiem cytrynowym i odrobiną
bulionu. W trakcie wlewania mieszać by żółtko się nie ścięło. Wsypać do sosu
połowę utartego sera i mieszając
doprowadzić do tego by się roztopił . Doprawić do smaku solą , cukrem i
szczypta gałki muszkatołowej .
Wlać
sos do makaronu i wymieszać .Zostawić przykryty na 5 minut by makaron wciągnął
w siebie część sosu.
Na
talerzach posypywać resztą sera i pestkami .
Ja
podaję jeszcze osobno ziołowy pieprz bo lubię posypać odrobiną , ale to już wg
uznania.
*
Oczywiście każdy inny ,,krótki- gruby " makaron też może być
**
Można użyć każdego ostrego żółtego sera byle
się łatwo topił
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz