Klasyczny
włoski deser podawany jest w wielu smakach. W oryginale baza to śmietanka . U mnie bazą jest mleko
kokosowe .
Czas
: 10 minut + 3 godziny zastyganie
Składniki
:
1
szklanka mleka kokosowego
2
płaskie łyżeczki żelatyny
3
łyżeczki cukru
1
szklanka malin
Namoczyć
żelatynę w wodzie . Zagotować mleko kokosowe z cukrem .Rozpuścić w nim żelatynę
. Przelać do 2 małych okrągłych miseczek .Ostudzić i wstawić do lodówki.
Odłożyć
kilka malin do dekoracji . Resztę pognieść i rozgotować na papkę ( jeśli maliny
są kwaśne to dosłodzić ) - przetrzeć przez sito.
Zastygnięte
mleczko kokosowe wyjąć z miseczek , ułożyć dnem do góry, polać sosem malinowym.
Dekorować pozostałymi malinami i listkami mięty .
2 komentarze:
Uwielbiam panna cottę, nigdy nie robiłam z mleka kokosowego, musi byc jeszcze smaczniejsza! ;)
Lubię smak kokosa - wpycham mleko kokosowe wszędzie gdzie sie da . Przekonałam się, że jesli zastosujemy ją wszędzie tam gdzie używamy zwykłej krowiej śmietanki i dodamy curry czy imbir to uzyskujemy fantastyczny nowy smak znanych potraw .
Prześlij komentarz